Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ БЪЛГАРИ НЯМАТ НУЖДА ОТ АВТОНОМИЯ, ИМАТ СИ ВСИЧКО

София, 27 май 2023.- Украинските българи внимателно следят ситуацията в България и, разбира се, че знаем за г-н Костадинов, каза пред Калин Манолов в “Алтернатива” доц. Данило Бенатов – преподавател в престижния Националния технически университет “Киевска политехника”.

“У нас казваме, че той е българският Жириновски – политик-популист. Това изглежда смешно за украинските българи, защото диаспората тук е доста голяма, около 300 хил. души. Българското общество е доста активно, повечето хора живеят в Одеска област. Българските села са доста богати. Разбира се, че България помага на сънародниците си и районът е спокоен.

Втората голяма диаспора са унгарците (150 хил.), живеещи в Западна Украйна до унгарската граница и, за съжаление, не са интегрирани заради езика. Мнозина от тях са с унгарски паспорти. Децата им почти нямат шанс да кандидатстват в украински вуз, защото не говорят и не разбират украински, затова и нямат алтернатива.

Една от точките на г-н Костадинов е, че Украйна притеснява малцинствата и те не могат да получават образование. Но това не е така. В украинската Конституция има точка, в която пише, че езиците и културата на малцинствата имат право на своето развитие. В Украйна националните малцинства имат своите училища и учат на майчиния си език до 4 клас, а след това, до 11 клас, – само отделни предмети са на български, като български език и литература, останалите са на украински, за да може един абитуриент успешно да влезе в украински вуз.

Предполагам, че г-н Костадинов е наясно със ситуацията тук. Хора като него не измислят нищо от себе си – те просто вземат опорни точки от Москва като шаблон и ги повтарят”, смята Данило Бенатов.

Интервюто с Данило Бенатов в You-Tube може да видите ТУК