Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“СВОБОДНА ЕВРОПА”: КОАЛИЦИЯ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ. ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИ УКРАЙНА САМОЛЕТИ F-16

София, 26 май 2023.- Още в началото на войната на Русия в Украйна Киев поиска модерни изтребители, за да се защити, пише електронното издание “Свободна Европа“.

Повече от година западните съюзници избягваха тази тема. Сега има раздвижване – украински пилоти вече се обучават да пилотират F-16. Дарение на самолети ли е следващата стъпка?

В Хирошима по време на срещата на върха на G-7 президентите на САЩ и Украйна окончателно се разбраха: родните ВВС ще имат F-16

Президентът на Украйна Володимир Зеленский поднови призива си страната му да получи от западните си партньори произведени в САЩ изтребители F-16. Той каза, че появата им с украински пилоти ще бъде силен сигнал от света, че инвазията на Русия ще завърши с поражение за агресора.

“Основното нещо е бързината в обучението и доставката – което означава времето между взимането на решения и реалната защита на нашето небе”, каза Зеленский. Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна използват сега изтребители от съветската епоха – МиГ-29, Су-24, Су-25 и Су-27.

Кой е в “коалицията за изтребители”?

Идеята за даване на западни изтребители на Украйна получи голям тласък миналата седмица. Президентът на САЩ Джо Байдън каза пред лидерите на G-7 по време на срещата им в Хирошима, че  Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти да летят на самолети F-16.

Германският канцлер Олаф Шолц, който също говори на срещата на върха на G-7, каза, че обещанието за обучение на пилоти е послание: “Русия не може да разчита на победа, ако заложи на дълга война.”

В сряда министърът на отбраната на Норвегия заяви, че страната му подкрепя съвместните програми за обучение, но все още не е взела решение за даряване на изтребители. Подобна подкрепа предложи и холандският министър на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че обучението на украински пилоти няма да направи НАТО страна в конфликта. Алиансът изключи създаването на зона, забранена за полети, още в начало на войната преди 15 месеца, за да избегне всякаква идея за пряк конфликт с Русия.

Американски официални лица изчислиха, че за обучение в Европа и доставка на F-16 ще са нужни поне 18 месеца.

Зеленский получи обещания за подкрепа от британския министър-председател Риши Сунак и холандския премиер Марк Рюте. Нито един от двамата не се ангажира с изпращането на самолети.

Западните правителства се опасяват да не оставят собствените си страни без защита, като предоставят твърде много оборудване на Украйна. Те също така избягват да изпращат каквото и да било оръжие, с което би могло да се навлезе дълбоко в руска територия и да даде на Москва повод за разширяване на войната.

От къде могат да дойдат изтребителите?

На 04 май премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната работи със съюзниците си, включително Великобритания, Белгия и Дания, за да реши дали да изпрати F-16 на нападната от Русия държава.

Нидерландия разполага с 24 самолета F-16, които ще бъдат в експлоатация до средата на 2024 г. След това ще бъдат заменени с по-новия F-35. Освен това тя разполага с 18 F-16, които не са оперативни, а 12 от тях са продадени.

Великобритания е готова да подкрепи всяка страна, която желае да изпрати изтребители.

Великобритания няма да изпрати самолети на Украйна, каза говорител на Сунак, тъй като Лондон не разполага с F-16, каквито Украйна иска.

Германия не притежава F-16, но министърът на отбраната Борис Писториус каза, че се разглеждат възможностите за подкрепа на коалиция от държави за обучение на украински пилоти.

Дания, която разполага с около 30 F-16, заяви през февруари, че е “отворена” за идеята да изпрати изтребители в Украйна.

Нальотът на украински военни летци стигна до световните нива – 200 часа годишно

Кога започва обучението на пилоти?

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че страната му е отворена за обучение на украински пилоти веднага. Париж не разполага с F-16, а само с военни самолети Rafale – френско производство, и изтребители Mirage 2000 от предишното поколение.

Великобритания се съгласи да започне обучението на украински пилоти през пролетта и обмисля съкращаване на сроковете.

Във вторник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че в Полша е започнало обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

(Със съкращения)

Нашата справка:

Днес от министерството на отбраната на Украйна заявиха, че родните ВВС се нуждаят от 48 самолета F-16. Това са четири ескадрили по 12 машини във всяка. Украински летци могат да започнат да се обучават в Нидерландия и Дания. Към тях са готови да се присъединяват Норвегия, Белгия Португалия и Полша.