Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РОН ДЕСАНТИС СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЕГО?

И той, като покойният Джон Маккейн, смята Русия за голяма бензиностанция с ядрени оръжия

Киев, 26 май 2023.- Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви, че се кандидатира за президент на САЩ, пише в “Главред” Остап Яриш – украинки журналист.

Засега републиканците вече имат двама кандидати. В момента ДеСантис е №2 след Тръмп в социологическите проучвания. Кой е той и какво каза за Украйна и Русия?

ДеСантис е израснал във Флорида и има италиански корени. 44-годишен. Католик, женен, три деца. Завършва Йейл и Харвард. Служил е в армията, където се е занимавал с юридически въпроси. Една от службите му е бил военният затвор Гуантанамо. От 2013 г. до 2018 г. е конгресмен. От 2019 г. той е губернатор на щата Флорида.

ДеСантис води консервативна политика, която до голяма степен съвпада с вижданията на Доналд Тръмп. Заема критична позиция по отношение на имигрантите и правата на абортите, като същевременно подкрепя разширяването на правата за носене на оръжие и ограничаването на часове по расови и полови въпроси в училищните програми.

Това е много кратко за вътрешните работи.

Каква е позицията на ДеСантис по отношение на Украйна?

В скорошен коментар за Fox News той каза, че иска “уреждане”, а не разширяване на войната: “Не е ясно, как ще изглежда всичко през януари 2025 г., но не бих искал САЩ и нашите войници да бъдат въвлечени в тази руско-украинска война”.

Но през март ДеСантис направи не еднозначни коментари – нарече руската агресия в Украйна “териториален спор”. “САЩ имат много важни национални интереси… и по-нататъшното участие в териториалния спор между Украйна и Русия не е един от тях”.

“Финансирането на този конфликт от страна на администрацията на Байдън с неясен контрол – “колкото е необходимо, толкова ще подкрепяме“, без никакви определени цели или отчетност, е отвличане на вниманието от най-належащите предизвикателства, които стоят пред нашата нация“, каза ДеСантис.

Рон де-Сантис е бил против Украйна да получи F-16 и ракети с голям обсег га действие, но под натиска на съпартийците си от Републиканската партия започва да променя позицията си

Рон ДеСантис се обяви против предоставянето на Украйна на F16 и ракети с голям обсег. Според него, това би създало риск от въвличане на САЩ в конфликт с Русия и би ги доближило до “гореща война между двете най-големи ядрени сили в света”.

Някои влиятелни републиканци разкритикуваха изявлението на ДеСантис за “териториалния спор”. Затова после той малко промени тона си. Каза, че е бил разбран погрешно и че е имал предвид “Крим и Донбас”. “Там има много етнически руснаци и там се водят тежки битки – за това ставаше дума”, уточни губернаторът на Флорида.

Нещо повече, критиката от съпартийците накара ДеСантис да добави, че не оправдава нахлуването на Русия в Украйна и не смята, че Москва има право върху окупираните територии. И ако можеше с едно щракане с пръсти, 100% щеше да върне тези земи на Украйна. Въпреки това, “ескалация от страна на САЩ”, включително чрез предоставянето на повече оръжия, смята за погрешна.

Освен това, в нови коментари ДеСантис нарече Путин военнопрестъпник, който трябва да бъде преследван. И добави, че Западът е надценил възможностите на Русия, която се оказа голяма бензиностанция с ядрени оръжия (перифразирайки известната сентенция на покойния сенатор Джон Маккейн).

С една дума, картината горе-долу е такава, заключва “Главред“.