Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РКИЦ ИСКА ДА ПОКАЖЕ ПРОПАГАНДЕН ФИЛМ ЗА РАЗРУШЕНИЯ ОТ РУСИЯ “АЗОВСТАЛ”

София, 25 май 2023.- “Посолството на Украйна в Република България остро осъжда планираната прожекция на документалния филм “Азовстал” в руския културно-информационен център в София, който е към посолството на руската федерация, и разглежда това събитие като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държавата – членка на ЕС и НАТО”, четем в нотата на нашата амбасада.

“От началото на пълномащабната военна инвазия на русия в Украйна руските окупатори са извършили почти 85 хил. военни престъпления и други зверства. Руснаците убиха над 10 хил. мирни украинци, раниха над 13,5 хил., повредиха или унищожиха почти 100 хил. обекта от гражданската инфраструктура.

Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право.

Затова прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод “Азовстал”, изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници.

Посолството на Украйна обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на руската федерация в Република България, която системно разпространява военна пропаганда и идеология на рашизма”, заключват нашите дипломати.(УВести)