Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА КЪМ АФРИКА: ДНЕС РУСИЯ Е СЪВСЕМ ДРУГА, ПОДКРЕПЯЙТЕ НАС

Киев, 25 май 2023.- Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се обърна към редица африкански страни и ги помоли да се откажат от неутралитета във войната, която Русия води против Украйна. “Подкрепете украинците!” – каза той вчера в Етиопия, където е седалището на Африканския съюз.

Дмитро Кулеба посети и Кот-дИвуар и се срещна на министъра на външните работи на тази страна Кандия Камара

Преди няколко дни пан Дмитро замина за Африка, за да привлече този континент на наша страна.

През февруари т.г. при гласуване на последната резолюция на Общото събрание на ООН с призив за изтегляне на Русия от Украйна 22 от общо 54 страни – членки на Африканския съюз се въздържаха или не участваха във вота, а Мали и Еритрея дори гласуваха с “против”.

Кулеба се срещна с етиопския премиер Абий Ахмед, с председателя на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат и с действащия председател на панафриканската организация, президента на Коморските острови Азали Асумани.

“В Африка страните и хората имат симпатия към Русия, като правят връзка с епохата на СССР и ролята на Съветския съюз в деколонизацията на Африка, – каза Кулеба. – За съжаление, Руската Федерация приватизира всичко, което СССР направи за Африка, игнорирайки това, че и Украйна е била в състава на СССР и че тя е посрещнала хиляди африкански студенти и изпратила в Африка хиляди инженери”, – добави той. Според пан Дмитро, днес Русия е съвсем друга.

Африканските страни са един от основните потребители на украинското зърно и други храни.

Това е второ африканско турне на Дмитро Кулеба и то започна от Мароко. Първото се състоя през октомври м.г.(УВести)