Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕСЕТКИ УКРАИНЦИ И БЪЛГАРИТЕ ОБСАДИХА РКИЦ, НЕ ИСКАТ ТУК РАШИЗМА

София, 25 май 2023.- Днес в късен следобед десетки украинци и българи, организирали се чрез Фейсбук, взеха в обсада Руския културно-информационен център (РКИЦ), за да предотвратят прожекция на пропагандисткия филм “Азовстал”.

Протестиращите скандираха антипутински лозунги и държаха самоделни плакати “Русия, вън от Украйна”, “Вън руските терористи от Украйна, Крим и света” и др.

Отрядът на полицията зорко пазеше сградата. Но събралите се държаха цивилизовано.

По този повод – прожекция на рашистския филм, украинското посолство излезе с нота, в която остро осъди системно разпространява на руска военна пропаганда и идеология на рашизма.

Посолството припомня, че от началото на  нахлуването в Украйна “руските окупатори са извършили почти 85 хил. военни престъпления и други зверства. Руснаците убиха над 10 хил. мирни украинци, раниха над 13,5 хил., повредиха или унищожиха почти 100 хил. обекта от гражданската инфраструктура. Руската армия обстрелва жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право”. По тази причина прожекцията на уж документален филм “е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод “Азовстал”.

Днес е 456-я ден от руската инвазия в Украйна. Загубите, причинени на Украйна, възлизат най-малко на $700 млрд.(УВести)

smart