Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПРЕМИНАВА КЪМ ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ПО НОВ СТИЛ – ЮЛИАНСКИ

Киев, 24 май 2023.- От 01 септември тази година Украйна преминава от юлианския към григорианския календар и ще отбелязва всички православни религиозни празници заедно с цивилизована Европа и България, по-специално.

Това реши днес Архиерейския събор на поместната Украинска православна църква начело с Митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний.

Митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний

Решението трябва да одобри Поместния събор на 27 юли т.г. Но, както заяви Епифаний, въпросът е решен и преминаването е безвъзвратно.

“Календарната реформа в нашата Църква и украинското общество се дискутира отдавна и виждаме, че нейните привърженици стават все повече и повече, – сподели Епифаний. – Този въпрос е станал още по-актуален с руското нахлуване в Украйна”.

Според него, юлианският календар се свързва в руската църковна традиция и затова е наложително да се откъснем от нея и да влезем в семейството на повечето поместни православни църкви и да въведем григорианския (или новоюлиански) църковен календар.

И така, от тази година в Украйна Рождество Христово ще се отбелязва, както и в България, на 25 декември (вместо на 07 януари), Йордановден – на 06 януари, Никулден – на 06 декември. Промяната не се отнася към Великден и Троица, които се изчисляват по специален начин и са единни както за юлианския, така и за григорианския календар.

Украинската греко-католическа църква (униатска), най-много разпространена в Западна Украйна, вече е преминала към нов стил.(УВести)