Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА С ПОЗДРАВ ЗА ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

София, 24 май 2023.- Посолството на Украйна в България разпространи приветствието си по случай 24 май.

“Посолството на Украйна в Република България поздравява българските приятели с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Украинците помнят и почитат солунските братя и многобройните паметници в цяла Украйна са неопровержимо доказателство за това. Това пише в поздравителен адрес, публикуван от посолството на Украйна в България.

Паметник в центъра на Киев на княгиня Олга, Св. братя Кирил и Методий и Андрей Първозвани

От дипломатическото представителство припомнят, че най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киев. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен в съвременната Украйна чак на 25 май 1996 година. 

Подобен паметник има и в Киево-Печерската лавра, която още през XI век получавала богослужебни книги, написани на старобългарски език. Паметници на Кирил и Методий също украсяват украинските градове Мукачево, Севастопол, Одеса, Донецк.

Храмовете, които носят името на Св. св. Кирил и Методий са духовни центрове на мнозина украински градове – Лвов, Полтава, Черкаси, Одеса, Тернопил, Ивано-Франкивск, Ривне, Мукачево, Мелитопол и много други.

От посолството припомнят, че Ден на азбуката се празнува и в Украйна от 24 май 1918 година с решението на Министерство на образование. За установяване на такъв празник в Украинската Народна Република информира Посланикът на Царство България в Киев проф. Иван Шишманов. Неговите грами са съхранени в Научния архив на Българската академия на науките.

През годините на съветската власт празникът е бил забравен и възстановен едва през 1986 година.

В съвременна Украйна празникът се възражда през 2004 година в чест на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Интересен е фактът, че в чест на Светите братя през 1846 година в Киев е било основано Кирило-Методиевото братство, забранено от руското самодържавие. Членовете на Кирило-Методиевото братство, изтъкнати украинци – историкът, етнограф и поет Микола Костомаров и поетът, художник и мислител Тарас Шевченко, обмислят идея за отстояване на правата на украинския народ”, четем в приветствието.(УВести)