Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПОЛУЧИ ОТ ЕС ЧЕТВЪРТИЯ ТРАНШ В РАЗМЕР НА 1,5 МЛРД. ОТ ОБЩО 18 МЛРД.

Киев, 23 май 2023.- Украйна получи четвъртия транш от Европейския съюз като част от пакета за макрофинансова помощ в размер на 1,5 млрд. евро. Парите ще помогнат на правителството да изплати заплати и пенсии, да поддържа работата на болниците и да осигури жилища за преселниците, съобщава “Радио Свобода”.

Това също ще позволи на Украйна да осигури макроикономическа стабилност и да възстанови критичната инфраструктура, унищожена от Русия, по-специално, енергийна инфраструктура, водоснабдителни системи, транспортни мрежи, пътища и мостове.

От Брюксел съобщават, че това плащане е извършено след като през април беше установено, че Украйна продължава да “постига задоволителен напредък в прилагането на договорените условия на политиката и е спазила изискванията, насочени към осигуряване на прозрачно и ефективно използване на средствата.

Украинското правителство потвърди получаването на транша. Съобщава се, че средствата се предоставят при безпрецедентни за Украйна преференциални условия и са насочени към финансиране на приоритетни пера на държавния бюджет.

През 2023 г. Украйна вече получи 7,5 млрд. евро преференциални средства от ЕС. Общият обем на финансирането по тази програма за тази година достига 18 млрд. евро.(УВести)