Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ ЮЛИ ВЪВ ВИЛНЮС УКРАЙНА ЩЕ ПОЛУЧИ ГАРАНЦИИ ЗА СВОЯТА СИГУРНОСТ

Киев, 23 май 2023.- Засега Украйна няма да бъде поканена в НАТО, но САЩ и европейските съюзници могат да предоставят на Киев други, не по-малко стабилни гаранции.

Анджей Дуда

Това каза президентът на Полша Анджей Дуда в интервю за The Wall Street Journal, съобщава електронното издание “Цензор.Нет”.

“В споразумението за сигурността на Украйна, по примера на израелския модел, ще бъде даден приоритет на трансфера на оръжия и съвременни технологии”, отбеляза полският президент.

Според западни представители, участващи в преговорите, документът ще допринесе за бъдещото членство на Украйна в НАТО, но няма да въвлече Алианса във война с Русия. Дискусиите по този въпрос, обаче, все още продължават. Дуда добави, че президентът на САЩ Джо Байдън, който посети Полша през февруари т.г., също е обсъдил израелския модел за Украйна. Този модел се основава върху киевския план за сигурност и набира популярност сред западните съюзници. Очаква се той да бъде обсъден от лидерите на НАТО на срещата на върха на алианса през юли в столицата на Литва.

Официален Киев настоява на тази среща (11-12 юли т.г.) Украйна непременно да получи покана за членство в НАТО. Украинският президент Володимир Зеленский смята, че украинците с техния героизъм и саможертва го заслужават.(УВести)