Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕК ОСЪДИ ВАНДАЛИЗМА ПРОТИВ СГРАДАТА НА НЕЙНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В СОФИЯ

От българските власти засега реагира само външното министерство, МВР мълчи

София, 22 май 2023.- Европейската комисия (ЕК), Европейският парламент (ЕП) и външното министерство на България осъдиха вандалските прояви против сградата на представителството на ЕК в София, пише “Свободна Европа“.

Вчера, 21 май, в неделя, сградата в София, в която се помещават Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК в България, беше залята с червена боя по време на поредния “Поход за мир и неутралитет”. Шествието бе организирано от няколко неправителствени организации и отделни граждани, в него се включиха и политици от проруските партии “Възраждане” и БСП. Въпреки че участниците в демонстрацията излязоха с искания за военен неутралитет на България, много от тях носеха знамена на Руската Федерация.

От началото на руската инвазия в Украйна “Възраждане” и БСП заемат проруска позиция. Те гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтаряха заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да “въвлече България във войната”.

“Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи”, пише в изпратена до БТА позиция на ЕК.

В нея се отбелязва, че комисията ще уведоми властите, които носят отговорност за разследването на случая.

Компетентните в България власти – МВР и правителството, все още не са реагирали. Подобни акции срещу паметника на Съветската армия и руското посолство са водили до незабавни арести.

От институциите в България единствено Министерството на външните работи (МнВР) осъди посегателството. “Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява”, пише в публикувана на сайта на МВнР позиция.

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов призова полицията да обърне внимание на вандалската проява срещу сградата на комисията в София.

“Полицията придружава подобни демонстрации. Затова се обръщам към нея, тъй като това не се случва за първи път”, каза пред Нова телевизия той.

Във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остро реагира на тази акция на фона на “на тежката политическа криза” в България.

Вчера и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди вандалската проява. “Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. “Слава Україні!”, написа Мецола в Туитър.

Вече повече от година продължава войната, която Русия започна против Украйна. Москва продължава настъпателните си действия, въпреки призивите на ЕС, НАТО и САЩ да прекрати офанзивата и въпреки санкциите срещу нея и военната помощ, предоставяна от Запада на Киев, пише “Свободна Европа“.

Сградата на Европа в София на ул.”Раковски” след вандалската проява на русофилите. На покрива й се вижда украинско знаме.
Днес, 22 май, алпинистите започнаха да я чистят