Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА БЪЛГАРКА ТАНЯ СТАНЕВА ОТГОВОРИ НА ВОЖДА НА “ВЪЗРАЖДАНЕ”

Болград, 21 май 2023.- Украинската българка Тетяна Станева, известна със своето творчество като сценарист и режисьор на документални филми за българите от Одеска област и организатор на етнографски фестивали както в Украйна, така и в България и страните от Западна Европа, отговори на поста на лидера на “Възраждане “Костадин Костадинов. Ще припомним, че в него вождът на русофилската структура остро напада украински бежанци и призовава за автономия на “бесарабските” българи.

Ето и отговорът Таня Станева:

Първо, напомням на Коста Копейкин, че такива крайни нацистки партии като неговата не получиха нито един процент на изборите в Украйна и такива партии на власт никога нямало.

Второ, още веднъж напомням, че точно България е тази, която дискриминира украинските българи с такова отношение, а не Украйна, която им е дом и убежище повече от 200 години. И те сега бягат от Украйна не заради уж дискриминация или бедност, а заради войната, донесена от Русия. Не ме питайте сетне на ефирите, защо във филма си (“Д/Ф “Місце сили”/“Място на силата”) наричам такова място именно Украйна, а не България.

Трето, да уточня, не Копейкин е приел украинците, не той им е дал закрила и подслон, и не е под неговата юрисдикция да ги гони, а законът на България, който Копейкин трябва да спазва, защитава бежанците.

Четвърто, напомням, че не украинските бежанци получиха черен печат от службата за сигурност на България и не те са признати за врагове на България и не те призовават за независимост на югоизточната част на България със столицата в Хасково. Сепаративната политика е политика на фашизма и рашизма, с който ние се борим.

И пак напомням, че не неговите лични милиони са похарчени за “закрилата”, дори не и българските, а европейски пари, които са дадени на българските хотелиери, а не на украинците лично, т.е., бежанците са добри пари за българския туристически бизнес. Тоест парите, които Европа дава, подкрепят българската икономика, и всичко това е в името на украинските бежанци. С една дума, на всички е изгодно. Премълчавам това, че по-голямата част от украинските временни преселници са добра работна сила, която също допринася за българската икономика със собствените си спечелени средства.

И накрая искам да попитам, има ли прокуратура в България?

Кога представителите на властта ще се изправят срещу беззаконието с депутатски имунитет?

И медиите още дълго ли няма обръщат внимание на това бясно куче, и ще продължават да му дават ефира си?

Помните ли, кой обикновено най-силно крещи “ловете нацистите!”? Точно така, самият нацист!

Колкото по-скоро България се отърве от един отявлен фашист и нацист, толкова по-добре е за нея и народа й, който се развива по европейски, демократичен, западен път. Нали така?”

Своето писма Таня Станева е изпратила до: Посолството на Украйна в България, телевизиите bTV, Nova Tv, Българска национална телевизия БНТ, Bulgaria ON AIR, Бесарабски фронт 2.0, Дарик радио, БНР – Програма Хоризонт.

Още по темата:

ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА ОСЪЖДА АНТИУКРАИНСКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ЛИДЕРА НА “ВЪЗРАЖДАНЕ”

В СТОЛИЦАТА С УСПЕХ СЕ ПРОВЕДЕ ФЕСТИВАЛ НА УКРАИНСКОТО ЕТНОГРАФСКО КИНО ″ОКО″