Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДА СИ ГОТОВ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА СТАНЕШ ЖЕРТВА – ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕТО В УКРАЙНА

София, 21 май 2023.- Украйна е уверена в европейското си бъдеще и се надява скоро да започнат предприсъединителните преговори с Европейския съюз. В интервю пред Росина Петрова за БНР заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична разказа за развитието на войната на Русия против Украйна в последните 15 месеца и различните фронтове, на които се води тя, включително чрез специални информационно-психологически операции. По думите й, за да спечели, на Киев е необходим кураж от украинския народ и силна международна подкрепа.

Анна Тертична

– Г-жо Тертична, каква е ситуацията в Украйна в момента? Вие до неотдавна сте били в Киев преди да дойдете в посолството в София.

– Ситуацията в Украйна след 24 февруари 2022 година е напълно различна от това, което сме чели за предишните войни, които преживя Европа през XX век. Това е нашето ежедневие – да си готов всеки момент и ти да станеш жертва, и твоите близки.

– Как един човек дели деня си между дома и мазето, между дома и убежището? 

– В определени моменти, хората вече изключват основния инстинкт за оцеляване и дори не слизат до мазетата, когато вече си изморен от постоянно бягане насам-натам. В началото на активната фаза на войната хората повече внимаваха към въздушните тревоги.

Но как това на практика сега се случва? Имаме специални приложения в мобилните си телефони, които ни информираха за началото на ракетните обстрели или атаките с дронове. След едно такова съобщение ти вече следиш къде влиза ракетата или дрона, в коя област, как се движи, траектория и преценяваш, колко време имаш да отидеш до мазето или убежището.

Имаше такива ситуации, в които трябваше по 5-6 часа да стоиш в такива специални помещения, особено когато Русия изстрелваше по повече от 100 ракети за денонощие. Всеки ден научваме за нови и нови разрушения на цивилната инфраструктура. Всичко това се събира като доказателства за Международния наказателен съд. 

Посланик Олеся Илащук

– Новият посланик на Украйна в България Олеся Илашчук преди около месец връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев и официално оглави посолството. В тази връзка ориентирахте се вече в ситуацията в страната и какво очаква Украйна от България?

– Г-жа посланик Илашчук встъпи официално в длъжност и много активно започна работа и контакти с политическото ръководство на Република България. Това, което имаме като подкрепа, изказана на всички нива, България стои зад международните принципи за зачитане на териториалната цялост на Украйна. Ние, като държава, сме много благодарни и признателни на България и българския народ за оказаната политическа, икономическа, хуманитарна и отбранителна помощ и по-специално за помощта на украинските граждани, които намериха временна закрила в Република България. Според последните данни, това са около 70 хил. украинци са тук.

– Знаете, че България е нещо като хъб за фалшиви новини и дезинформация по отношение на войната. Руският наратив често безкритично се разпространява както от някои медии, така и понякога от официални лица. Според вас до каква степен трябва да бъдем бдителни, за да не разпространяваме фалшивата информация?

– Не бих казала, че България е хъб. Мисля, че такива хъбове има във всяка една държава. Целта на Русия, която искаше Украйна и украинският народ мирно да приемат специалната операция за денацификация и демилитаризация, се провали, защото украинците не повярваха и вече бяха съвсем узрели и знаеха, какво носи такъв тип освобождение – през 300 години от “братската любов” и 70 години участие в Съветския съюз с тези репресии и всичко, което беше направено против украинския народ. Тук специално искам да благодаря на България за приетото решение за признаване на Голодомор против нашия народ 1932-1933 гг. като акт на геноцид. Днешната война срещу нас показва, че методите са почти едни и същи.

– Кои са най-устойчивите наративи и фалшиви информации в Украйна?

– Всички знаят не само в Украйна, но и по света, че първият наратив беше, че Украйна ще падне за три до четири дни, защото няма как да противодейства, няма армия и всъщност няма държава, тя се е провалила и всички само чакат руските войски да дойдат и ще ги посрещнат с радост.

Благодарение на нашите медии и благодарение на доброто ниво на цифровизация и дигиталните технологии имаше система за ранно предупреждение за такива форми на специални психологическо-информационни операции. Хората, първо, разбираха, че това не е истина и второ, започнаха да се обединяват и да разменят информация по малките групи. Имаше групи в социалните мрежи на блока, на квартала, на района, на ниво област. На по-късен етап бяха направени в Телеграм информационни канали.

Опитваха се да изплашат украинците за физическото им оцеляване – “ще умрете от глад, защото няма храна, бомбардира се всичко, държавата не функционира”. Да, имаше проблеми с логистиката, но благодарение на взаимодействието помежду си, в продължение на един месец хората вече се справиха. Всички магазини от април (2022 г. – бел.ред.) започнаха да работят и да се снабдяват.

– А в районите, които са окупирани от руската армия, хората там какво разбират, как се информират?

– За това, ние, за съжаление, нямаме достоверна информация. (…) Ние наблюдаваме отново депортация на населението, десетки хиляди украински деца ги местят в окупирания Крим или в Русия. Там упражняват психологически натиск върху тях да ги прекодират и да им забранят да мислят за Украйна. Това е още един вид геноцид, който се упражнява над украинците, асимилация. Всъщност това не е нещо ново от историческа гледна точка.

– От месеци има съобщения, че Украйна планира мащабна контраофанзива. Някои експерти дори коментират, че тя може дори да е започнала. Това вярно ли е?

– Да се дава повече информация по тази тема само ще бъде от полза на държавата агресор. Ние силно се надяваме на подкрепата от международната общност – помощта и подкрепата за Украйна да продължат. Като погледнете фронтовата линия, тя е невероятно голяма. Изискват се огромни ресурси.

– Как Украйна вижда своето европейско бъдеще?

– Много окуражаващо беше решението на Европейската комисия да се предостави на Украйна статута на държава – кандидат за членство в ЕС миналата година. Въпреки войната, гласуват се необходимите законодателни промени. Много се надяваме всички тези усилия да бъдат отчетени и да дочакаме решение за началото за преговори между Украйна и ЕК.

Нашата справка:

Анна Тертична. Родена е в гр.Фастив, Киевска област. Завършва Киевски национален университет “Тарас Шевченко”, специалност “Украински език и литература” и “Хърватски и сръбски език и литература”. Стажува в Загребския университет. В Министерството на външните работи на Украйна е от 1999 р. Работи по политически и културен ресор в посолствата на Украйна в Сърбия, Хърватия, Северна Македония. От 2015 р. до 2020 г. е съветник в посолството на Украйна в България. От 2020 до 2023 г. заема ръководна длъжност в балканския отдел на Министерството на външните работи на Украйна. От март 2023 г. е заместник-посланик на Украйна в България. Тя е съавтор (заедно с Ирина Матяш от Киев и д-р Инна Манасиева от София). на монографията Украинско-българските отношения: официална и културна дипломация (1918–1944). През 2021 г. защитава дисертация по история на украинско-българските дипломатически отношения. Доктор на историческите науки. Владее хърватски, сръбски, български, македонски и английски език. Омъжена е. Има син.