Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СУНАК КЪМ ЗЕЛЕНСКИ: “ТИ ГО НАПРАВИ!” РЕШЕНО Е – УКРАЙНА ЩЕ ИМА F-16

Киев, 20 май 2023.- “Радвам се да те видя! – каза британският премиер Риши Сунак, прегръщайки Володимир Зеленский днес в Хирошима. – Ти го направи!”

Участниците в срещата на върха на G-7, която започва вчера в Япония, днес са взели решение да предоставят на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение F-16.

Антъни Блинкен

Според в.”Вашингтон пост”, ключовата роля в това важно начинание изигра Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ. Той е бил най-активният привърженик на тази идея. Изданието твърди, че, освен Блинкен, голямо значение е имал и натискът върху Белия дом, по-специално, върху президента Джо Байдън, и от страна на европейските му съюзници – Великобритания, Нидерландия, Дания, и от страна на конгреса на САЩ. Вестникът подчертава и невторостепенната роля на украинския президент и наскорошните му совалки из столиците на държавите от Западна Европа – Рим, Париж, Берлин и Лондон.

Дания вече заяви, че е готова да тренира нашите летци за пилотиране на F-16. Тя може и да ни предложи своите самолети, защото преминава към изтребители пето поколение – F-35. Нидерландия, Португалия, Полша, Испания и Великобритания също са изявили желание да подготвят нашите пилоти.

Роман Свитан

Според военния експерт Роман Свитан – полковник, летец-изпитател, за преобучаването от МиГ-29 и Су-27 на нас ще са нужни до шест месеца. По-малко време ще отнеме подготовката на инженерно-техническия персонал и изграждането на съответната инфраструктура. Специалистите твърдят, че F-16 има “нежно” шаси и се нуждаят от гладка, като асфалтов път, писта, докато нашите са изградени от бетонни плочи.

Роман Свитан твърди, че бихме били доволни от самолети, колкото за една бригада, т.е., от поне 40 бройки.

Русия, както и в случая с т.н. танкова коалиция, когато е било решено да ни се дадат “Леопард” и “Абрамс”, вече заплаши, че предоставянето на украинската армия на западни самолети ще доведе до… ескалация.(УВести)