Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АННА ТЕРТИЧНА: СЛЕД ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ РУСИЯ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВКАРА ТЕМАТА ЗА ПОМИРЕНИЕТО

София, 20 май 2023.- “Това е една подмяна на понятията “война” и “мир” и сме добре запознати с тактиката на руското ръководство – в Украйна никой не се хваща на такива приказки”, каза пред Калин Манолов в студиото на “Алтернативата” заместник-посланикът на Украйна Анна Тертична.

В момента Русия опитва да активира всички проксита да призовават за мир, а мир искат най-вече хората, воюващи на фронтовата линия – момчетата и момичетата, които защитават собствената си земя и дом от руския ботуш. Украинският президент посети за три дни четири държави. Целта беше засилване на международната коалиция в подкрепа на Украйна. Текат разговори с всички, които могат и искат да ни помогнат, но мирът е възможен само след изтегляне на Русия от украинската територия и след възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Друг вариант е невъзможен. Русия от години показва, че разбира разговора само от позиция на силата. Всяка по-слаба позиция се тълкува като повод за нова агресия. Няма възможност за започване на преговори с това руско ръководство, няма нито една индикация за готовност към реалния мир. На тях им е необходима пауза, за да се подготвят за новата агресия.

Понятието “фашизъм” не е съществувало до началото на ХХ в. Идеологията, която Русия провежда, е базирана на тоталитаризма и нарушаване на всички човешки права, упражняване на тероризъм, подкрепа на паравоенни организации, терор не само върху украинския народ, но и против Европа и демократичния свят – шантажът с ядреното оръжие. Всичко това показва, че тази идеология трябва да бъде осъдена, да има ясна дефиниция и да се готвим активно за Международния наказателен съд и Криминалния трибунал.

Дефиницията “рашизъм” вече е приета с декларация на Върховната Рада на Украйна: икономически и енергиен шантаж, масови убийства, формиране на незаконни структури и пр. Очакваме подкрепа от международните партньори Русия да бъде призната за държава терорист. Досега е извършила 85 хил. военни престъпления и то за територията, която не е под контрола на руските войски

Активно работим против хибридните заплахи на пропуските проксита. Нужни са повече практически решения за спиране на дейността им и да се състави списък на лицата, които откровено подкрепят рашизма. Приемаме участието в пацифистки форуми като подкрепа на Русия. Единствената формула на мира е тази, която представи президентът на Украйна на срещата на G-20. Десетте ни изисквания следва да се заложат в основата на мирните преговори, а Русия трябва да спре да обстрелва и да изтегли войските си.

Получаваме дори обръщения към посолството от обикновени граждани – уж пацифисти и неутралисти, но за Украйна подобни призиви означават смърт. Международните пацифистки организации са част от руската агентура и трябва да бъдат разследвани. Русия няма да успее да вкара темата за помирението след всички варварски престъпления. При други условия е успявала, но сега с тази дигитализация и с това, че военните престъпления могат да се следят буквално в реално време, няма как да криеш и манипулираш, посочи в заключение заместник-посланик на Украйна Анна Тертична.

Цялото интервю с пани Анна може да видите ТУК