Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“МАТИ УКРАЙНА” С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ

София, 18 май 2023.- Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна” се обърна с отворено писмо към Светия синод на Българската православна църква, към Комисията по правата на човека и към Народното събрание.

Обръщението е подписано от председателя на сдружението Олена Коцева.

В него четем:

“На 2 май 2023 г. във Фейсбук-страницата на Видинската Митрополия беше качен видеоматериал на Видинския митрополит Даниил с неговите коментари относно изказвания на двама светогорски монаси по повод отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

В продължение на почти час и половина високия представител на Българската православна църква, контрирайки тази теза, опитва се да използва Украйна и руската война срещу украинския народ с цел да повтори основните опорни точки на руската пропаганда и хибридната война, която русия води от 2014 г. насам.

Много притеснително е, че духовникът от висшия клир е толкова заблуден и дезинформиран, че през цялото време се позовава на изказванията на експерти по международно право със съмнителна репутация и постоянно цитира руската посланичка Митрофанова.

България като член на Европейския Съюз и НАТО отдавна е избрала път на демократическото развитие, защита на човешките права и уважение към установения международен ред и още от 2014 г. зае категорична позиция и осъди руската агресия срещу Украйна.

Поради което всяко едно изказване на високия представител на БПЦ срещу тази позиция, било от официални лица, или други служители на църквата, е много опасно явление, което заплашва националната сигурност на България.

Повтарянето на руските антиукраински наративи, както и опитите у хората да се предизвикат съмнения в държавите-партньори и съюзниците на България, може да се използва за създаване на благодатна среда за отслабване на проевропейските и евроатлантически нагласи в нашето общество.

Внушения от типа: “нацисти в Украйна”, “готвят се закони, чрез които няма да бъде възможно за украинци да изповядват своята вяра”, “онези, които имат руско самосъзнание, за тях няма живот в Украйна”; … виждаме на място в самата Украйна, която има тази агресия”, “Украинската държава през тези осем години от 2014 г. до 2022 г., когато започна войната, през цялото това време Украйна не е прекратявала огъня, обстрелваше”; “русия настояваше за спазване на Минските споразумения”; “САЩ сега е активен участник във конфликта в Украйна”, “чрез преврат е свалено демократично правителство със човешки жертви”, всички тези наративи, които насаждат руска пропаганда по света, е напълно недопустимо да се повтарят от високия представител на Българската православна църква.

Това хвърля сянка върху имиджа на Българска православна църква и напълно противоречи на Високата Мисия на църквата в проповядване на духовните и моралните ценности. Нима български духовници не трябва да показват пример как да се подкрепят страдащите мирни граждани в Украйна, които най-вече се нуждаят от помощ, състрадание и съдействие в моменти на страшните изпитания и страдания?!

Ползвам се от случая, от името на Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) “Мати Украйна” да напомня, че за период от почти 15 месеци на кървавата война срещу украинския народ именно русия уби повече от 500 деца и десетки хиляди мирни граждани – жени и мъже, за което има безспорни доказателства за извършени от руски окупанти военни престъпления в Украйна (изнасилвания, убийства на цивилни, мъчения и убийства на пленниците, отвличане на десетки украински деца в русия с цел тяхно асимилиране), ежедневни обстрели с ракети и дронове , унищожаване на цивилна инфраструктура, терор срещу мирно население и др. В днешния цивилизован свят вече никой няма съмнение че именно русия извършва пореден геноцид срещу украинския народ.

На фона на Решението на Народното Събрание от 01.02.2023 г. за признаване на Големия глад – Голодомор – в Украйна през 1932-1933 гг. за геноцид, силна и последователна позиция на Република България относно осъждане на руската агресия срещу Украйна, изказвания на Видинския митрополит противоречат на официалната позиция на Република България и могат да се тълкуват като защита на интересите на една държава-агресор, която създава заплахи за мира и стабилността в цяла Европа.

Обръщам се от името на Сдружение на украинските организации в България “Мати Украйна” с молба към Светия Синод на Българската Православна Църква да се разграничи от позицията на посочения член на Синода.

Искам да благодаря от името на всички украинци в България на Неговото Светейшество Неофит, Патриарх на Българската Православна Църква, за ясна подкрепа на украинския народ в тази кървава и непровокирана война. Тя може да спре само след като агресора ще прекрати кръвопролития, да изтегли войските си от територията на Украйна и да спре да заплашва Украйна и Европа с ядрено оръжие.

Молим се за мир в Украйна, България и Европа, и за душите на убитите достойни герои – украинските защитници, както и мирни граждани на Украйна – деца, жени и мъже, които са изгубили живота си вследствие на варварските действия на една държава-терорист”.(УВести)