Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОПА СЪЗДАДЕ РЕГИСТЪР ЗА ЩЕТИТЕ В УКРАЙНА

София, 18 май 2023.- Съветът на Европа обяви създаването на Регистър на щетите, които са вследствие на руската агресия против Украйна, съобщава Момчил Инджов – кореспондент електронното издание “Клуб Z“.

Това стана на втория ден от срещата на върха на Съвета в Рейкявик. В момента Исландия е председател на организацията.

43 държави и ЕС се присъединиха към Регистъра. Намерение за присъединяване изразиха България, Андора и Швейцария, се казва в съобщение на Съвета на Европа.

Централата на институцията ще бъде в Хага. Ще има и сателитен офис в Украйна.

Регистърът ще помогне на жертвите да регистрират своите загуби и е необходим за всеки механизъм за компенсации, смята генералният секретар на СЕ Мария Пейчинович Бурич. По думите й, това е едно от първите правно обвързващи решения да се търси отговорност за действията на Русия.

Регистърът се създава за първоначален период от три години и ще служи за регистриране на доказателства и информация за претенции за понесени щети, загуби или увреждания, причинени от руската агресия. Той проправя пътя към бъдещ международен всеобхватен компенсационен механизъм за жертвите на тази агресия.

Москва ще плаща за деянията си съгласно международното право, включително чрез идентифицираните й сметки зад граница, увери украинският премиер Денис Шмигал.

Същевременно Словения стана поредната страна членка на ЕС, присъединила се към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместни поръчки на боеприпаси за Украйна. Така в проекта вече участват 24 държави от ЕС и Норвегия. Само три държави членки – България, Ирландия и Дания, все още не са се присъединили.

Участниците в срещата ва върха на Съвета на Европа, която се проведе на 16-17 май т.г. в Рейкявик, призоваха Русия да изведе войските си от Украйна

Нашата справка:

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа, която работи за целите на европейската интеграция. Основан е на 05 май 1949 г. Седалище: Страсбург, Франция.