Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ 50 САМОЛЕТА F-16, ЗА ДА СФОРМИРА ТРИ-ЧЕТИРИ ЕСКАДРИЛИ

Киев, 17 май 2023.- Нуждаем се от поне 50 изтребителя F-16, за да сформираме три-четири ескадрили, заяви Юрий Сак – съветник на министъра на отбраната на Украйна.

Украинското ръководство особено се активизира по тази линия след като само през първите 15 дни на май страната е била атакувана с руски ракети осем пъти. Нашата ПВО е успяла да се справи с тях, но много трудно. Затова темата за западни самолети остава на бъде актуална. “Както преди три месеца сме говорили за танкова коалиция и сега получаваме танкове западен образец, така и сега е наложителна темата за изтребители”, – сподели пан Юрий.

След майското посещение на украинския президент Володимир Зеленский в Рим, Париж, Берлин и Лондон, стана ясно, че Великобритания започва да подготвя наши летци за F-16. Към нея може да се присъедини и Нидерландия. Но самите самолети и то втора употреба Украйна се надява да получи от САЩ или Турция.

Наскоро Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна, заяви, че самолетният процес трябва да започне от САЩ. Същевременно във Вашингтон казват, че този въпрос може да почака и че за успешно пролетно настъпление Киев се нуждае от друго, от много боеприпаси, например, а не от F-16. Но това не попречи неотдавна именно в САЩ група наши летци с помощта на симулатори на този тип самолет да покажат способностите си и колко бързо могат да се обучат за “Фантом”. Според някои сведения, срокът може да бъде намален и да продължи от три до шест месеца.(УВести)