Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД ПОСЛЕДНИЯ РУСКИ ОБСТРЕЛ НА КИЕВ “PATRIOT” ИМА ПОВРЕДА, НО ЩЕ Я ОПРАВЯТ НА МЯСТО

Киев, 17 май 2023.- Трима американски специалисти са проверили в Украйна комплекс ПВО “Patriot”, за който CNN съобщи, че е повреден след вчерашния руски обстрел с ракети “Кинжал”, съобщава “Європейська правда”.

Според източници на CNN, пораженията по “Patriot” са “минимални” или “незначителни”. Самата система функционира, а нейният радар – един от най-важните елементи – е цял и невредим.

Все още не се знае, как е бил повреден комплексът – от остатъци от падналата руска ракета или от прякото й попадение. Последното трябва да се изключи, защото при взривяване на 450 кг взривно вещество, колкото има “Кинжал”, от тази компонент на “Patriot” нищо нямало да остане.

Както е известно, този комплекс ПВО се състои от четири отделни обекта – радар, команден пункт, камион с ракети и камион с генератори, и всички те са отдалечени един от друг на стотици метри.

От CNN казват, че повредата, вероятно, може да бъде поправена на място, без да е необходимо компонентът да се транспортира до някоя от страните на НАТО или дори в САЩ.(УВести)