Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ МОГАТ ДА ПРИЗНАЯТ РУСИЯ ЗА СПОНСОР НА ТЕРОРИЗМА, ЗА ДА ВЪЗПРАТ КИТАЙ

Киев, 17 май 2023.- Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен за първи път призна, че Русия може да бъде призната за държава – спонсор на тероризма, пише “Європейська правда“.

Антъни Блинкен

Той каза това в Сената на САЩ, отговаряйки на въпроси за Китай на сенатора републиканец Линдзи Греъм, който настоя за необходимостта Русия да бъде обявена за държава – спонсор на тероризма.

“Всички искаме Китай да спре да помага на Русия, нали? Имам идея. Сто американски сенатори предложиха да обявим Русия за държава – спонсор на тероризма, за да възпрем страни като Китай да им предоставят оръжия”, заяви Греъм.

“Месеци минават и нищо не става. Господин Блинкен, много ви харесвам, но, струва ми се, че никога няма да обявите Русия за държава – спонсор на тероризма, нали?” попита той.

Отговорът на ръководителя на американската дипломация е бил кратък: “Никога не казвай никога”.

По-късно, в дискусия с друг сенатор, Блинкен отбеляза, че, според него, вече въведените от страната на САЩ санкции и мерки са успели да възпрат Пекин от военна помощ за Москва.

Признаването на Русия като държава – спонсор на тероризма би довело до международна изолация на Москва и би накарало САЩ да наложат допълнителни ограничения на страните, които взаимодействат с Кремъл. Именно държавният департамент има правомощия да определя този статут.

Досега администрацията на Байдън е отхвърляла исканията да признае Русия за държава – спонсор на тероризма, заявявайки, че това ще върже ръцете на САЩ в отношенията с Русия като цяло и ще блокира всякакви дипломатически усилия за прекратяване на войната на Русия против Украйна.(УВести)