Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА МНОЗИНА РУСНАЦИ ПРОБЛЕМЪТ Е НЕ ВОЙНАТА, А НИСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Киев, 17 май 2023.- Мнозинството руснаци не смятат нахлуването в Украйна, войната, която продължава над една година, за основен проблем, показват социологически проучвания.

“За тях войната е като природно бедствие, форс-мажор, непреодолима сила, на която те не могат да повлияят, като COVID”, смята Олександър Шулга – доктор на социологическите науки, ръководител на аналитичния център “Институт по конфликтология и анализ на Русия”.

Той и други украински специалисти участваха в “кръгла маса”, проведена в Киев на тема “Рашизъм. Да разберем, за да преодолеем”.

“В Русия войната се рутинизира”, категоричен е пан Олександър. Според него, ако по-рано 50% от анкетираните руснаци казаха, че актуалният проблем за тях е т.н. “Специална военна операция”, то сега тя като приоритет заема позиция наред с икономически проблеми.

Още през декември 2022 г. руснаците смятаха, че “СВО” е най-големият актуален проблем. Половин година по-късно този показател падна почти наполовина – от 50% на 36% през април 2023 г., докато в приоритет се издига друг проблем – ниското ниво на заплати и пенсии: от 25% през декември 2022 г. на 34 % през април 2023 г.

Същевременно, за доктор по история Лариса Якубова основната форма на рашизма е войната, идеята е експанзията, а целта е унищожаването на западноевропейската либерално-демократична цивилизация.

“Всичко, което е важно и ценно в глобалния свят, е не само нищо не струва за Русия, но и представлява нещо, което рашизмът мрази с всяка фибра на душата си и е готов да унищожи такава възможност за своето население. Рашизмът е апокалипсисът на Западната цивилизация, спирането на историческото развитие на света в тази посока. По същото време, руснаците са съгласни да живеят в глобален свят, но само ако този свят е тоталитарен“, каза Лариса Якубова.(УВести)

Нашата справка:

Рашизмът е разновидност на нацизма и фашизма, синоним на термина ″руски нацизъм″. Според украинския проф. Олег Гринив, в основата на рашизма е невъзприемане на западна цивилизация, противопоставяне на нея на своеобразна руска (евразийска) цивилизация. Московските елити са единодушни с Владимир Путин, който се стреми на продължи и завърши започналия от царизма и болшевизма геноцид на украинския народ. Рашизмът е идеологическа основа на путинизма. Историята потвърждава, че рашизмът предвижда, преди всичко, унищожаване на украинството като една национална общност.