Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА ПВО СВАЛИ ВСИЧКИ ШЕСТ РУСКИ “КИНЖАЛА”, СИРЕЧ, “АНАЛОГОВНЕТ”

Киев, 16 май 2023.- Днес на разсъмване Киев бе подложен на един от най-масовите ракетни и дронови атаки от началото на войната.

Това бе осма атака от началото на май т.г. Русия е използвала 18 ракети от различен тип въздушно, морско и наземно базиране. “Всички те са свалени от нашата ПВО”, заяви генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна.

Генерал Валерий Залужний

Специалното в случая е, че Русия е атакувала от различни посоки – север, изток и юг, и че родната ПВО е успяла да свали всички смятаните от Кремъл за недостижими свръхзвукови ракети “Кинжал”, или, както ги нарече Путин – “аналогов нет”.

Руснаците са ни обстрелвали със шест МиГ-31К, способни да носят свръхзвукови ракети Х-47М2 “Кинжал”, с девет крилати ракети “Калибър” – от кораби в Черно море, и с три ракети с наземно базиране – С-400 и “Искандер-М”. Освен това, са използвани и ирански дронове камикадзе “Shahed-136/131”. Освен това, унищожени са и три дрона за въздушно разузнаване руско производство

Киевските власти са съобщили, че отломките на унищожените дронове и ракети са паднали в няколко района на столицата. Има щети, пожари, трима души са ранени, каза още кметът на Киев Виталий Кличко.

Военните експерти отбелязват най-вече унищожаването на ракетите “Кинжал”. “Когато на 05 май т.г.  с използване на американската система “Patriot” бе унищожен първият “Кинжал”, руската пропаганда обяви това за фейк, тъй като се смяташе, че тази ракета не може да бъде прихваната. А сега бяха свалени цели шест бройки!

ПВО система “Patriot”

“Безспорно, тази нощ руските окупатори са преследвали определени, важни цели, – сподели украинският експерт Олександър Коваленко. – Ракетите Х-47М2 “Кинжал” са изключително ценни и се използват рядко, а сега са били съпроводени и от други ракети и дронове. Противникът, очевидно, се е опитал да отклони вниманието на украинската ПВО с “лъжливи цели”, за да разчисти пътя на “Кинжал”.

Според Пентагона, целта на Русия с използването на ракетите “Кинжал” е да унищожи ПВО установката “Patriot”, която наскоро бе доставена в Украйна.(УВести)

На снимката горе: руски МиГ-31 – носител на “Кинжал”.

Още по темата:

МАЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СМЕ СВАЛИЛИ РУСКИЯ ХИПЕРЗВУКОВ “КИНДЖАЛ” (“АНАЛОГОВНЕТ”)