Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАПОЧВА ДА ОБУЧАВА НАШИ ЛЕТЦИ ЗА F-16, ДАВА МНОГО ДРОНОВЕ

Киев, 15 май 2023.- Великобритания обещава на Украйна стотици дронове с радиус на действие над 200 км и това лято започна да обучава наши летци за пилотиране на изтребители F-16.

Това четем в изявление на британското правителство във връзка посещението на украинския президент Володимир Зеленский в Лондон.

В документа се отбелязва, че посещението се провежда в навечерието на срещата на върха на G-7 в Япония, на която се очаква да бъдат взети нови решения в подкрепа на Украйна.

Зеленский се срещна с премиера Риши Сунак, след като през последните дни посети други три европейски столици – Рим, Париж и Берлин. Всички тези страни, освен че декларираха подкрепа на Украйна за НАТО, обещаха и нови пакети с военна помощ на Киев в очакване на обявената офанзива на украинската армия. Германият пакет, например, възлиза на стойност над 2,4 млрд. евро.

Днешното официално посещение на Зеленский във Великобритания е второ, откакто Русия нападна страната ни преди 446 дни. По време на първото – през февруари, Лондон се задължи да изпрати на Украйна танкове.

Миналата седмица Великобритания започна да доставя за Украйна ракети “Storm Shadow” с обсег до 300 км. Великобритания стана първа страна, дала на Киев западни ракети с голям радиус на действие. САЩ, например, засега отказват да предоставят своите ATACMS.(УВести)