Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА ПОРАЗЯВАМЕ ВРАЖЕСКИ ЦЕЛИ НА РАЗСТОЯНИЕ 150 КМ И ПОВЕЧЕ

Киев, 13 май 2023.- Украинската армия вече може да поразява вражески цели, намиращи се на разстояние 150 км и повече, пише в.”Сега”, като се позовава на някои руски източници.

Луганск вчера

Вчера в Луганск, окупиран от руснаците през 2014 г. чрез създаване на т.н. ЛНР, е било ударено нефтохранилище. В града са се чули два взрива и се е извисявало кълбо дим.

По-рано се смяташе, че Луганск е извън обсега на ракетните установки HIMARS (до 84 км) и планиращите бомби JDAM (до 80 км). Затова се предполага, че ударът е нанесен с балистична или крилата ракета на 150 км.

Тези дни Великобритания потвърди, че е доставила на Украйна крилати ракети “Storm Shadow” с обсег до 290 км. Нейните предполагаеми цели са командни пунктове, летища, пристанища и електростанции, складове за боеприпаси, кораби, мостове и други стратегически обекти, които не могат да бъдат разрушени с дрон.

Украинските военни експерти смятат, че Украйна едва ли е получила много бройки от “Storm Shadow”, защото само една такава ракета струва 800 хил. евро. Затова се предполага, че те ще се използват много пестеливо и по най-важните цели. Ракетите се изстрелват от специално пригодени Миг-29 или Су-27.(УВести)