Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОФ. НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: ПРИ УКРАИНЦИТЕ НЯМА ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ И ШОВИНИЗЪМ

София, 12 май 2023.- Да, може да съм субективен, защото почти 50 години обичам Украйна, пише във Фейсбук проф. Николай Слатински. Но, наистина, винаги съм смятал, че украинците са различни от руснаците (да поясня – говоря не толкова в етнически план, колкото за хората, живеещи много дълго или винаги в тези две страни).

проф. Николай Слатински

Виждам основно четири различия.

1. За разлика от руснаците, съзнанието на украинците не е отровено от имперски амбиции и великоруски мизантропски шовинизъм.

2. Украинците винаги са се стремили да бъдат европейци, руснаците винаги са били негативно настроени към Европа и са подчертавали своите различия и дори антагонизъм с нея.

3. Украинците са либерални хора, ценящи свободата, зачитащи различията, докато руснаците органически не понасят либералността, привикнали са да са несвободни и зависими от Държавата и Царя, подозрителни и дори често мразещи са различията и различните.

4. Украинците, в сравнение с руснаците, имат много по-високо чувство за значението на човека като отделна личност, за културата на отношенията между хората, за създаването на естетична среда в и край тяхното местоживеене, за ниво на личната, семейната, общинната и като цяло заобикалящата ги хигиена.

Казаното по-горе не означава, че всички украинци са такива, а всички руснаци са онакива! Не. Има ужасни украинци и прекрасни руснаци. Но ако се извлече от моя личен опит и това, което съм прочел, научил и преосмислил, аз мога убедено да говоря за наличието на определени интегрални характеристики, четири от главните черти на които изредих тук, пише във Фейсбук проф. Николай Слатински.

Нашият коментар:

Обяснението е просто. Украинците са наследници на Киевска Рус, която в средновековието, както и България, е била една от развитите европейски цивилизации, където човекът е личност. Докато московците, над три века прекарали като васали на татаро-монголската Златна орда, са наследници на азиащината, вярата в царя, за тях държавата е над всичко, а отделната личност е извън центъра на тяхната културна традиция.

Още по темата:

КИЕВСКА РУС И МОСКОВИЯ

МОСКОВИЯ ИЛИ МОСКОВСКА ДЪРЖАВА