Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛОНДОН ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА КРИЛАТИ РАКЕТИ С ОБСЕГ 250 КМ. МОЖЕ ДА БИЕМ ПО КРИМ

Киев, 11 май 2023.- Предоставихме на Украйна ракети с голям обсег “Storm Shadow”, заяви британския военен министър Бен Уолъс.

Бен Уолъс

Според него, това ще позволи на украинската армия да удря по руски войски и логистични центрове дълбоко зад фронтовата линия, най-вече в Крим, по Керченски мост, допълни той.

Киев иска от месеци ракети с голям обсег, но подкрепата, предоставена от Великобритания и други съюзници, беше ограничена до оръжия с по-малък обсег, не повече от 80-100 км.

“Ние няма да стоим безучастни, докато Русия убива цивилни граждани, – каза Бен Уолъс пред парламента. – Москва трябва да признае, че само нейните действия са довели до предоставянето на такива системи на Украйна”.

Тази новина първо съобщи CNN, като се позова на няколко високопоставени западни източника. В отговор Кремъл в лицето на Дмитрий Песков – говорител на Владимир Путин, заплаши, че “руските военни ще търсят адекватен военен отговор”.

МиГ-29

Бен Уолъс отбеляза, че Лондон доставя “Storm Shadow” на Украйна с обещание от страна на Володимир Зеленский, че украинската армия ще използва тези ракети само за освобождаване на окупираната от руснаците украинска територия. По руската територия няма да се удря, каза той.

Ракетите “Storm Shadow” са специално преправени, за да могат да бъдат изстрелвани от самолети съветско производство МиГ-29.

За съжаление, става дума само за няколко бройки от тези ракети и те ще бъдат използвани, очевидно, само по стратегически най-важни цели.

Вашингтон засега отказва да даде на Украйна крилати ракети от същия клас, например, ATACMS с обсег до 300 км.(УВести)

Нашата справка:

Крилати ракети “Storm Shadow” е съвместна британскофренска разработка, производство на фирмата “MBDA”. На въоръжение е от 2002 г. – Франция, Гърция, Италия, Великобритания. За първи път е използвана в Персийския залив през 2003 г.

Ракетата се управлява от бордови РС, който след пуск прави разчет на траекторията на полета, използвайки GPS, и съпоставя данните от терена с наличните в компютъра. В крайната точка на полета за прехващане се включва инфрачервената глава за самонасочване.

Една ракетата струва 800 000 евро.

Спецификация: дължина – 5,1 м; диаметър – 1 м; размах на крилата – 2,84 м; скорост – Мах 1, над 1000 км/ч; обсег – 250 км; тегло – 1230 кг; бойна глава – тегло: BROACH 450 кг.