Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАРИЯ ГАБРИЕЛ – ЕВРОКОМИСАРКАТА, ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ГЕРБ-СДС ЗА ПРЕМИЕР

През 2017 г. именно тя е била движеща сила за въвеждане на безвизов режим между ЕС и Украйна

София, 10 май 2023.- Днес ГЕРБ предложи свой кандидат за премиер. Тя има дългогодишен опит в различни структури на Европейския съюз, пише “Свободна Европа“.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е сегашната еврокомисарка Мария Габриел. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление от парламентарната трибуна днес.

Новината идва, след като ден по-рано Борисов каза, че ще обяви в парламента в сряда номинацията си за премиер в състава на проектокабинета с първия мандат. Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата на ГЕРБ-СДС – коалицията, спечели скорошните избори, на 15 май.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа кандидата за премиер, който ще предложи, по следния начин: “човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията в посока, която ние очакваме”. Според него, кандидатурата е “безспорна”, а изборът “е абсолютно за точния момент”.

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел (Мария Иванова Неделчева) е родена през 1979 г. в малък град близо до Гоце Делчев. Завършва езиковата гимназия в Кюстендил, по-късно учи българска и френска филология в Пловдивския университет, а след това през 2003 г. придобива магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо, Франция.

Няколко години работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордон. Там тя преподава в сферата на процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

Какъв е опитът й в Брюксел

Мария Габриел има богат опит в европейските структури. Тя е евродепутат от ГЕРБ в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП) между 2009 и 2017 г. Тогава поема поста на еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество, след като предишната българска еврокомисарка Кристалина Георгиева подаде оставка, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

От 2019 г. до днес Габриел е комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който тогава е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Същата година българката става координатор на партията в Комисията по права на жените и равенството между половете в ЕП и е избрана за заместник-председател на ЕНП.

След европейските избори през 2014 г. е заместник-председател на групата на ЕНП в Европарламента по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП.

Как се стигна до номинацията

Според Конституцията на Република България, президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на партията, спечелила парламентарните избори. На 02 април т.г. именно ГЕРБ-СДС получи най-много гласове – 26,49%, следвана от “Продължаваме промяната – Демократична България” – 24,56%, и “Възраждане” – 14,16%. Никоя от формациите в 49-я парламент няма мнозинство, т.е., 121 глас.

След получаването на мандата от президента ГЕРБ-СДС ще разполага с едноседмичен срок да представи структура и състав на Министерски съвет.

В края на миналата година ГЕРБ отново беше първа политическа сила и получи първия мандат за съставяне на правителство. Тогава партията лансира за премиер проф. Николай Габровски като непартийна фигура. Той, обаче, не успя да събере достатъчно гласове в парламента. Правителство не беше избрано и с останалите два мандата и така се стигна до последните предсрочни избори на 02 април т.г., отбелязва “Свободна Европа“. (Със незначителни съкращения)

Нашата справка:

От юни 2017 г. Европейският съюз въвежда безвизов режим с Украйна. Изключителна роля в този процес изигра именно Мария Габриел като докладчик по въпроса. Именно нейното заключение, че украинските граждани могат безвизово да пътуват из Европа и че не се очаква да има проблеми с тях, беше ключово. Затова Петро Порошенко, който тогава е президент на Украйна, днес поздрави пани Мария с нейната номинация за премиер.

Мария Габриел и Петро Порошенко – пети президент на Украйна (2014-2019)