Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕНП В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ИСКА УКРАЙНА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА В НАТО ПРЕЗ ЮЛИ

Киев, 10 май 2023.- Групата на Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голяма формация в Европарламента, призова Украйна да получи официална покана за НАТО още през юли, когато във Вилнюс ще се проведе срещата на върха на алианса, съобщава “Європейська правда”.

Манфред Вебер – лидер на ЕНП

От ЕНП казват, че нито меморандумът за отказ от ядреното оръжие, подписан от Украйна през 1994 г. в Будапеща, нито политиката на “отворените врати”, предложена на Киев през 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, не предотвратиха руската пълномащабна агресия против Украйна. “И ако сега оставим Украйна в “сива зона”, то това само ще насърчи Русия към поредна агресия в бъдеще”, четем в декларацията на ЕНП.

Авторите на инициативата смятат, че членството на Украйна в алианса е крайно необходимо, защото може само да подсили НАТО и да обеди Запада около идеята за гарантиране на мир в Европа и ще позволи да се елиминира всякакъв руски реванш. “Поканата на Украйна в НАТО ще се превърне в много мощен сигнал, адресиран към Путин и имперските ястреби в Русия, които най-сетне трябва да осъзнаят, че Украйна повече не се намира в техния обсег”, четем в документа.

Твърди се, че членството на Украйна в алианса ще принуди Русия да се захване със себе си, с вътрешните си реформи и ще я откаже от “имперската носталгия”.

Нощен Вилнюс – столица на Литва

ЕНП призовава всички, които ще участват в срещата на върха на НАТО във Вилнюс (11-12 юли), да разгледат последващи стъпки и перспектива за членството на Украйна, на което украинският народ ще има пълно право след края на тази война.(УВести)

Нашата справка:

Олга Стефанишина – вице-премиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна: “Очакваме във Вилнюс да получим политическа покана за членство в НАТО”.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО: “Всички страни в НАТО подкрепят идеята за влизане на Украйна в алианса, но сега ние не можем да посочим точни срокове”.