Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СССР ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ

На 5 септември 1944 г. Съветският съюз скъсва дипломатическите отношения с Царство България и обявява война на страната, която по време на Втората световна война не е изпратила на Източния фронт нито един войник.

Москва не се съобразява с обявения на 26 август 1944 г. от българското правителство начело с Иван Багрянов неутралитет във войната между Германия и СССР.

Подготовката за окупацията на България от СССР започва предходния месец. Под натиск на Кремъл Отечественият фронт в България се отказва от съставяне на нов кабинет, инициатива, която е подета от ОФ заедно с дясната опозиция на 12 август 1944 г.

На 22 август 1944 г. маршал Георгий Жуков – заместник на върховния главнокомандващ на Червената армия, е извикан във Върховното главно командване при Йосиф Сталин, където получава задачата да разработи план за настъпление в България с 3-ти Украински фронт.

Целта на стратегията на СССР е да осъществи бързо нахлуване в България, с което да изпревари и да се парират евентуални действия на Великобритания по откриване на фронт на Балканите с опит да окупира България.

Обявяването на война на България от Съветския съюз става три дни след като на 02 септември 1944 г. опозиционните Народната и Демократическата партия и БЗНС съставят ново правителство с министър-председател земеделецът Константин Муравиев, което започва да възстановява конституционния ред в страната. Възстановени са политическите партии, Народното събрание е разпуснато, обявена е политическа амнистия, жандармерията е премахната.

Същия ден – 05 септември, правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено със 72 часа по настояване на военния министър генерал Иван Маринов с мотива, че някои български части трябва да се изтеглят от Македония.

В действителност генерал Маринов – русофил, когато е назначен за главнокомандващ на Българската армия, предварително е съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната на Германия, за да се даде основание на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България.

Генерал Иван Маринов взема дейно участие последствие в Деветосептемврийския преврат.

Така в един момент България се оказва с положение във война с Германия и едновременно със СССР, САЩ и Великобритания.

След обявяването на война от СССР на България София поисква примирие, но Кремъл отказва такова.

На 08 септември 1944 г. армиите на 3-ти Украински фронт нахлуват на територията на Царство България без да срещат никаква съпротива и започват окупацията му.

В нощта срещу 09 септември е извършен държавен преврат, съставено е правителство на ОФ начело с Кимон Георгиев, с което на власт идва Българската работническа партия (комунисти).

Започва масов терор с хиляди жертви – убити без съд и присъда, ликвидиране на политическия елит чрез набързо организиран и проведен “народен съд”.

С помощта на Кремъл политическата опозиция е смазана, а от 1947 г., докогато в България се намират части на Червената армия, Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, продължило до 10 ноември 1989 г.

През 1954 г. в центъра на София (в Княжеска градина) е открит паметник на съветската армия – “освободителка”.