Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТ ВЪПРОСА КЪМ ОНЕЗИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ Т.Н. НЕУТРАЛИТЕТ ПО УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС

София, 08 май 2023.- Учителят по история и инфлуенсърът Емил Джасим пише във Фейсбук:

1. Как изпращането на военна помощ за Украйна ще ни въвлече във война, след като Турция даваха на украинците най-опасното в ранната фаза на войната за руската армия оръжие – дроновете Байрактар – а Турция не само още не е “въвлечена във войната”, ами дори не е в руския списък на “вражески държави”… за разлика от България?

2. Как изпращането на военна помощ на Украйна ще въвлече България във война, след като цяла Европа (без Унгария) изпраща военна помощ за Украйна, а все още не е “въвлечена във война”?

3. Как подкрепата за държавата, която започва една война, се отнася към желанието за мир?

4. Как е възможно потомци на Христо Ботев, Кочо Честименски, Цанко Дюстабанов, Спас Гинев и стотици други българи в Копривщица, Перущица, Панагюрище и Батак, да твърдят, че даването на оръжие на борещите се за собствената си свобода хора “само ще удължи агонията им”?

5. Как някой настоява държавата му да спазва неутралитет в една война, но в същото време не спира да вее знамето на този, който е нападнал пръв?

Понеже тези хора разбират, че вършат зло, отказват да отговарят на тези въпроси.

Защото ако отговорят, ще се наложи да се срещнат с нищетата на собствения си избор.

А тогава има опасност да се самопрезрат.

Понеже, обаче, няма как това да се случи, защото са оскотели, затова ние ги презираме.

И знаем, че това са хора, които вече са предали България – те са тъкмо онези, които биха посрещнали руските окупатори с хляб и сол. Затова и пазят денонощно руския окупаторския тотемен паметник – него, ако го няма, тяхната сила и памет изчезва.

Разбира се, не трябва да се забравя, че ГЕРБ управляват София от 2007 г. и не смеят да мъцнат по темата за срамния съветско-руски тотем, което обяснява, защо мълчат по темата оглушително гузно вече повече от година.

Счупената през февруари т.г. плоча с посвещение върху паметника на окупационната армия днес е възстановена (снимката най-горе)
Светлозар Раянов – мъжът, счупил плочата