Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: БАХМУТ КАТО ЧЕ ЛИ ВЕЧЕ НЕ Е ПРИОРИТЕТ НА РУСКАТА АРМИЯ

София, 06 май 2023.- Руското командване като че ли промени приоритета си в Украйна – то се отказва от превземане на Бахмут, който е щурмуван от юни м.г., и се концентрира върху подготовка към украинското настъпление, което се очаква да започне до две-три седмици, смятат анализаторите от Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Евгений Пригожин

Очевидно, Бахмут няма да бъде обкръжен до 09 май, както е заповядал Владимир Путин, и с това ЧВК “Вагнер” и финансистът й Евгений Пригожин се поставя в потенциално трудна позиция.

През последните два дни Пригожин пусна поредица от видеоклипове, в които обяви, че “Вагнер” ще се изтегли от Бахмут на 10 май, освен ако не получи необходимите доставки, и отправи особено остри и емоционални атаки срещу началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и руското министерство на отбраната.

Отчаяние на Пригожин във видеоклиповете, на един от които се виждат труповете на наскоро загинали бойци на “Вагнер”, бележи значителна риторична промяна в неговите продължаващи молби за увеличаване на подкрепата на руското командване за групата му в Бахмут.

Продължаващото упорство на “Вагнер” в рамките на Бахмут е несъвместимо с цялостното забавяне на темпото на руските настъпателни операции на други места в Украйна, тъй като изглежда, че конвенционалните руски сили до голяма степен изместват фокуса си, за да се подготвят да посрещнат дългоочакваната украинска офанзива, пише електронното издание “Епицентър“.

Освен много ограничените и локализирани атаки в района на Креминна и Мариинка (близо до Донецк), руските сили до голяма степен са прекратили офанзивните операции, което вероятно означава преход към отбрана.

Бахмут се превръща в град-призрак, особено след снощните руски удари с фосфорни бомби и ракети

Би било оперативно разумно решение руското командване да започне да задържа и складира боеприпаси и гориво, за да се подготви за всякакви украински контраофанзивни действия, и отчаяните вопли на Пригожин най-вероятно показват именно това.

Днес е 347-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: 193770 убити и ранени, самолети – 308, хеликоптери – 294, танкове – 3717, БМП – 7238, артилерийски системи – 2992, средства за ПВО – 306, ракетни системи за залпов огън – 552, автомобили – 5936, дронове – 2554.(УВести)