Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ ПРОПАГАНДИСТ ЗАХАР ПРИЛЕПИН БЕРЕ ДУША СЛЕД АТЕНТАТ ПРОТИВ НЕГО

Киев, 06 май 2023.- Руският пропагандист и украинофоб Захар Прилепин (47 г.) е ранен след атентат против него. Джипът “Audi Q7”, в който той е пътувал, е взривен край град Нижни Новгород (Южна Русия). Шофьорът му загинал. Самият той е в болница. Според някои съобщения, Прилепин е много p.e и, най-вероятно, ще остане без крака, ако оцелее, разбира се.

Колата е избухнала, когато дъщерята на Прилепин я е напуснала, съобщават някои медии.

Отговорността за атентата е поела организацията “Атеш” – военно партизанско движение на окупираната територия на Украйна, създадено от украинци и кримски татари през септември 2022 г.

Прилепин е известен писател-националист, член на партията “Справедлива Русия”, която подкрепя агресивните планове на президента Владимир Путин. Самият Прилепин е един от най-върлите привърженици на Кремъл и е участник в руската военна инвазия в Чечня и в Украйна преди и след 24 февруари 2022 г. “Убивал съм много хора, – каза през ТВ “Медуза” Прилепин. – Някои ги убиват, някои ги лекуват. Обикновена работа!” През 2017 г. той е станал писател на годината (заедно с Борис Акунин).

Преди руското нахлуване в Украйна преди една година Прилепин е вербувал руснаци за “подкрепа на руския Донбас”, бил е съветник на Александър Захарченко – един от управниците на т.н. ДНР, взривен в едно кафене в Донецк през 2018 г.

Инцидентът с Прилепин е третият форсмажор с привърженик на Кремъл от началото на войната на Русия против Украйна. През август 2022 г. при взрив в кола в района на Москва бе убита Дария Дугина – дъщеря на руския националист и идеолог на руския фашизъм Александър Дугин. Преди месец експлозия в кафене в Санкт Петербург уби популярния военен блогър Владлен Татарский. И за двата случая руските власти обвиняват украинските служби, Запад, НАТО и САЩ.(УВести)