Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФУКУЯМА ТВЪРДИ: “ПОЧВАТА ЗА МАСОВИЯ РУСКИ ПРОВАЛ ВЕЧЕ Е ГОТОВА”

Не е нужно украинците да нахлуват в Крим сега, могат просто да държат всички руски сили там като заложници

София, 05 май 2023.- Мирни преговори между Москва и Киев днес биха били “много лоши за Украйна”. Това е част от прогнозата, която политологът от Станфордския университет Франсис Фукуяма направи за руската инвазия в Украйна в интервю за грузинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL), пише “Свободна Европа“.

“Мисля, че почвата за масовия руски провал вече е положена от украинците и тяхната напълно героична способност да се защитят”, каза той.

Политологът отбеляза, че в момента войната е в етап “пауза” – руснаците загубиха много войници, опитвайки се да превземат един малък град – Бахмут, в Донбас. “Но сега всички очакват украинска офанзива и мисля, че тя ще бъде от решаващо значение за начина, по който тази война може да приключи”, добави Фукуяма.

По думите му, ако украинците успеят да освободят Херсонска и Запорожка области, то, вероятно, ще има възможност за истински преговори. Според него, тогава може да има някакво прекратяване на огъня, примирие, “което може да има определен шанс да се задържи за известно време”.

Керченски мост

“В момента смятам, че ако се стигне до мирни преговори, те ще бъдат много лоши за Украйна, защото наистина ще дадат на руснаците голяма част от украинската територия. А това не би било добра ситуация”, каза още политологът.

По повод съдбата на незаконно анексирания още през 2014 година украински полуостров Крим Фукуяма каза, че той може да се окаже действително точка на уязвимост за Русия. “Защото, ако украинците успеят да освободят Херсонска област, те на практика ще отрежат Крим от другите окупирани от Русия земи …. Има една железопътна линия, която минава от Русия в Крим, и мостът над пролива, и украинците ще бъдат в състояние наистина да прекъснат и двете артерии”, допълни Фукуяма.

По думите му “не е нужно да нахлуват в Крим в този момент, могат просто да държат всички руски сили там като заложници”.

На въпрос дали, ако Русия трябва да отстъпи Крим, ще може да бъде наречена по друг начин, освен губеща, дори от вътрешната публика в Русия, Фукуяма отговори: “За Путин ще бъде трудно да преживее загубата на Крим, като се има предвид колко много са инвестирали в това да си го вземат обратно. Така че, да, мисля, че те ще бъдат в много трудна ситуация”.

Политологът добави, че според него на украинците дори не им се налага да си връщат Крим, като могат да го “отрежат” и така да окажат силен натиск. Запитан дали дори в тази ситуация Русия би се съгласила за се откаже от Крим, Фукуяма каза, че от политическа гледна точка това би било доста трудно.

“Съществува и въпросът дали Украйна би била склонна да отстъпи част от Донбас, защото в много отношения за нея би било кошмар да се наложи да го управлява при сегашните обстоятелства”, добави той.

От 2014 г. руските сили или техните сепаратистки украински пълномощници контролират определени територии в силно рускоезичните Луганска и Донецка области. “Но аз не виждам нито една от страните да се съгласи официално да отстъпи Крим или Донбас. Затова мисля, че ще трябва да се постигне по-неформално споразумение”, каза още анализаторът.

президент на Русия Владимир
Путин

По повод свой коментар от преди повече от година, че “Русия върви към пълно поражение в Украйна” Фукуяма каза, че тогава руските войски все още са опитвали да обсадят Киев и да свалят правителството на украинския президент Володимир Зеленский.

“Оттогава трябваше да се изтеглят от Северна Украйна; да се изтеглят от Харкив; след това от Херсон и така показаха невероятна слабост. В момента наистина изглежда, че има малко патова ситуация, но мисля, че украинските военни ще излязат от нея”, добави той.

Политологът каза, че общата му увереност в способността на Украйна да се защити все още е налице, но това е отнело повече време, отколкото се е надявал в онзи момент, пише “Свободна Европа“.

Нашата справка:

Франсис Фукуяма е широко известен с есето си “Краят на историята” от 1992 година, в което твърди, че борбата между идеологиите е приключила.