Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“УДАРЪТ” ПО КРЕМЪЛ Е ИНСЦЕНИРОВКА, КАЗВАТ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ ISW

Киев, 04 май 2023.- Американските анализатори смятат, че Русия, вероятно, сама е организирала атака против Кремъл, за да създаде условия за по-голяма мобилизация на обществото.

За това се говори в отчета на Института за изучаване на войната (ISW).

Твърди се, че има няколко индикатора, които показват, че ударът по Кремъл е организиран от Москва.

Руската власт неотдавна са предприели мерки за укрепване на ПВО покрай и в самата Москва. Геолокационните снимки, направени през 2023 г., показват, че руската власт е разположила ППО “Панцир” близо до Москва, върху някои основни сгради в самата Москва, например, върху министерството на отбраната, за да създаде противовъздушен пръстен около града. Затова е малко вероятно два дрона да проникнат през тази система директно в “сърцето” на Кремъл. Но кадрите са ефектни – “ударът” по купола на Сенатския дворец е впечатляващ.

Прави впечатление и последвалата координирана официална реакция на Кремъл, който веднага обвини Украйна и се закани да отговори по съответния начин.

Според ISW, ако ударът с дрон не е бил инсцениран, официалната реакция на Русия, вероятно, първоначално би била по-дезорганизирана. Но бързи и последователни прояви на руската власт и реакцията в държавните медии веднага след “удара” говорят за това, че Русия инсценира този инцидент в навечерието на Деня на победата във войната, която се подава на руснаците като много важна, екзистенциална в тяхната история. С каква цел? За да се ограничи или дори да се отмени отбелязването на тазгодишната “велика победа” на фона на неуспехите и загубите на “украинския фронт”. И, същевременно, с активни информационни усилия да се акцентира върху “участието на Запада” на страна на Украйна, което да се представя не само като опит да се попречи в Русия да се празнуват важни исторически събития, но и като заплаха за съществуване на самата руската държава.(УВести)

Нашият коментар:

Знае се, че Вашингтон забрани Украйна да удря по руска територия, камо ли по Кремъл. Затова Киев, който много зависи от Запада, предимно поразява руски военни обекти, разположени на окупираните украински територии, като петролна база в Севастопол или летище Джанкой в Крим, например. Да, определени форсмажорни обстоятелства възникват и на руската територия. Но Украйна отрича, че има пръст в тях. “Нас там нет!” – любима фраза на Путин преди 2022 г. в отговор на въпрос, дали в Донбас има руски редовни войски. “Там воюют местные шахтеры и трактористы”.

Путинската Русия има огромен опит в инсцениране на какво ли не. През 2002 г. излиза книга на Александър Литвиненко, по-късно отровен от ФСБ, и Юрий Фелщинский “ФСБ взрывает Россию” (филмът по книгата се казва “Покушение на Россию”). В нея авторите обвиняват руските секретни служби (ФСБ) в организиране на поредица взривове на жилищни сгради в някои руски градове с цел да бъде оправдана Втора чеченска война и да издигнат на власт Владимир Путин.