Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ СЕ СРЕЩНА С УКРАИНСКИЯ ПОСЛАНИК ОЛЕСЯ ИЛАШЧУК

София, 04 май 2023.- България категорично осъжда руската агресия в Украйна и ще продължи да настоява за постигане на справедлив и траен мир по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви Росен Желязков – председател на Народното събрание.

Вчера той прие украинския посланик в България Олеся Илашчук. Разговорът продължи един час.

Росен Желязков увери пани Олеся, че България подкрепя европейската и евроатлантическата ни интеграция. Освен това, той изрази надежда, че сътрудничеството между законодателните институции на двете страни ще се задълбочава и ще се разширява.

Олеся Илашчук благодари на Народното събрание и на представителите на България във всички международни организации за съпричастността и подкрепата, която оказват на Украйна в този труден за нея момент.

“Дълбоко сме признателни и за приетите от българския парламент решения, които позволиха да ни бъде оказана военна, военнотехническа и хуманитарна помощ, Голодомор през 1932-1933 гг. да бъде признат за геноцид против украинския народ”, подчерта пани Олеся.

След последните избори в България се създават условия за разширяване на парламентарното сътрудничество между Народното събрание и Върховната Рада, отбелязаха по време на разговора председателят на българския парламент и украинският посланик.

Олеся Илашчук поднови поканата на председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук към Росен Желязков да посети Украйна в удобно за него време, съобщава пресцентърът на Народното събрание.(УВести)

Нашата справка:

Олеся Илашчук встъпи в длъжност на 28 март 2023 г., а на 07 април с.г. връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Тя смени Виталий Москаленко – дипломат от кариера, чийто петгодишен мандат свърши и на 03 март т.г. и той замина за родината си.