Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ЗАЯВИ, ЧЕ, УДРЯЙКИ ПРЕЗ МИНАЛАТА НОЩ ПО КРЕМЪЛ, СМЕ СЕ ЦЕЛИЛИ В ПУТИН

Киев, 03 май 2023.- Московия заяви, че тази нощ е свалила два дрона, насочени към сградите на Кремъл, и ни обвини в опит да убием президента на Русия Владимир Путин, който, впрочем, по това време е бил в съвсем друго място – в резиденцията си в Ново Огарьово.

“Снощи киевският режим се опита да нанесе удар по кремълската резиденция на президента на Руската Федерация с безпилотни летателни апарати”, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл. Оттам твърдят, че разглеждат това “като планиран терористичен акт и опит за покушение на президента” и че Русия “си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато сметне за необходимо”.

Някои “светли глави” от руския политикум дори са предложили в отговор да се удари по следните координати: Киев, ул.”Банкова”, №11, където е седалище на Володимир Зеленский.

Киев, “Банкова”, №11

От администрацията на украинския президент отрекоха Киев да има връзка с тази атака. “Русия, очевидно, планира мащабен терористичен акт”, предположи Михайло Подоляк – съветник на Зеленский.

Прессекретарят на президента на Украйна Сергий Никифоров сподели пред руската служба на ВВС, че целта на Киев е освобождаването на окупираните територии, а не на Москва. Според говорителя, Русия ескалира ситуацията преди 9 май, който в Русия помпозно се отбелязва вече над 20 г., т.е., откакто Путин е на власт.

От началото на войната Русия многократно е обвинявала Украйна в атаки на своя територия, включително за удари през декември по базите на ВВС със стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие.

Украйна не поема отговорност за тези атаки. Въпреки това някои официални лица в Киев приветстваха нападенията с двусмислени или подигравателни коментар. Те дори копират Путин, който преди войната в отговор на въпрос дали в Донбас има руска редовна войска е казвал: “Нас там нет! Там воюват само местни миньори и трактористи”.(УВести)