Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ ЗА ПЪРВИ ГЛАСУВА ЗА РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ООН, В КОЯТО РУСИЯ ФИГУРИРА КАТО АГРЕСОР

Киев, 02 май 2023.- За първи път Китай подкрепи резолюцията на ООН, в която Руската Федерация е наречена агресор, въпреки че преди Пекин все се е въздържал или гласувал против.

Сергий Кислиця

Според Сергий Кислиця – постоянен представител на Украйна в ООН, ставна дума за приетата на 26 април т.г. резолюция A/77/L.65 за сътрудничество между ООН и Съвета на Европа.

“Опитът на Русия да премахне споменаването на агресия против Украйна се провали в Общото събрание”, написа в Туитър пан Сергий.

Против резолюцията гласуваха само четири “правозащитници” на Москва. Освен самата Русия, това са Беларус, Никарагуа, Сирия и Северна Корея.

Кислица се позовава на точката от резолюцията, която гласи: “безпрецедентните предизвикателства, пред които е изправена Европа днес след агресията на Руската Федерация против Украйна, а преди това – против Грузия, и прекратяването на членството на Руската Федерация в Съвета на Европа изискват засилване на сътрудничеството между Организацията на обединените нации и Съвета на Европа, особено с цел бързо възстановяване и поддържане на мира и сигурността на основата на зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всяка държава, за да се гарантира спазването на правата на човека и нормите на международното хуманитарно право по време на военни операции, за компенсиране на щетите, причинени на жертвите, и за изправяне пред правосъдието на всички, които са виновни за нарушаване на нормите на международното право“.

122 държави гласуваха със “за”, 18 държави “се въздържаха”. Освен Китай, тази резолюция беше подкрепена от Индия, Бразилия и Турция, които по-рано отказваха да участват в гласуването по повод руската агресия.(УВести)