Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЕНЕН ЕКСПЕРТ ДМИТРО СНЕГИРЬОВ: ЗАЩО ОТБРАНЯВАМЕ БАХМУТ

Киев, 02 май 2023.- Окупаторите натискат Бахмут от три страни: район Богданивка-Хромове и район Иванивске. Това са фланговете на украинската групировка, пише военният анализатор Дмитро Снегирьов – съпредседател на обществената инициатива “Права справа” (“Право дело”).

Дмитро Снегирьов

Напредването на руските войски в тези посоки би позволило значително да влоши местоположението на въоръжените сили на Украйна в Бахмут: основните комуникационни пътища минават през тези населени места. Освен това, през изминалото денонощие врагът проведе неуспешни настъпателни действия в посока на населените места Богданивка, Иванивске и Олександро-Шултине.

В самия Бахмут окупаторите се опитват да настъпват директно от центъра на града към западната му част. Продължават боевете в района на ул.”Чайковски”, “Ювилейна”, “Леваневски” и “Толбухин”. От руска страна в града действат наемници от ЧВК “Вагнер” и подразделения на 106-а въздушнодесантна дивизия. Но врагът не успява да овладее Бахмут.

Според командващия на нашата Източна група войски генерал-полковник Олександър Сирский, обстановката е доста тежка. Но, въпреки това, в някои части на града противникът беше контраатакуван от нашите части и напусна позициите си.

Боевете в района на Бахмут имат както тактическо, така и стратегическо значение за цялата ситуация в Донбас. Според мен, отбраната на града позволи на нашего командване да реши четири основни задачи:

Генерал-полковник Олександър Сирский заедно със защитниците на Бахмут

– през 9-те месеца на боевете в Донбас Украйна успя да проведе мобилизационни мерки, като увеличи числеността на армията до 1 млн.;

– имахме време да обучим личния състав не само на полигоните в Украйна, но и на полигоните на страните от НАТО – говорим за елементите на овладяване на високотехнологични оръжия;

– получили сме образци от това оръжие, като става въпрос за нападателни видове;

– успяхме да изградят втора и трета отбранителна линия и да “утилизираме” значителен брой личен състав на противника, в частност, от ПВК “Вагнер”.

Ако говорим за боевете в района на Бахмут, това е решение на основните проблеми – спиране на настъплението на руските окупатори и създаване на предпоставки за украинско настъпление.

Според руската страна, в частност, според военнопрестъпника Пригожин, в момента в района на Бахмут са съсредоточени три бригади от Въоръжените сили на Украйна. Нещо повече, самият Пригожин рисува много страшни картини за руската страна за евентуално настъпление на въоръжените ни сили в тази посока, като настоява, че, поради липсата на отбранителни позиции на окупационната руска армия, успешното настъпление на украинската армия може да доведе до военна катастрофа за руските окупатори.

Напомням, че, по неофициални данни, Москва си е поставила още един срок за превземането на Бахмут – до 9 май. На този участък от фронта в Донбас Русия е съсредоточила армия, сравнима по численост с армията на Чехия или Унгария: почти 30 хил. войници, отбелязва Дмитро Снегирьов.(УВести)