Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЧТИ ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ УКРАИНЕЦ Е ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТТА, ЗАКЛЮЧВА СБ

Киев, 01 май 2023.- Нивото на бедност в Украйна се увеличи от 5,5% до 24,2% през м.г.. Под прага на бедността  се оказаха 7,1 млн. души, четем в доклада на Световната банка, разпространен от “The Guardian”.

В Украйна са поскъпнали храните, горивата и услугите – някои от тях с 50%. “Безработицата неофициално е 36%, а инфлацията достигна 26,6% в края на 2022 г., затова все повече украинци могат да се окажат под прага на бедността в бъдеще“, предупреди Аруп Банерджи – регионален директор на СБ за Източна Европа.

Относно нивото на бедност, то между градовете и селата има голяма разлика. Най-осезаемите последици от обедняването се наблюдават именно в селските райони.

Икономистът Олена Билан казва, че ситуацията може да се влоши, ако Киев не получи голям пакет от финансова подкрепа от международната общност. “Виждаме 30% спад на БВП главно, защото Украйна изнася 80% от стоките си през пристанища, към които няма достъп или той е затруднен, – подчертава тя. – Имахме 26% инфлация, заплатите на хората останаха непроменени, а валутата се обезцени спрямо долара с 20%”.

Билан добави, че въпросът за заетостта остава най-проблемният в тази ситуация.(УВести)