Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО Е ДА СИ ОРКА: ПРЕДИ ВОЙНАТА И ДНЕС…

Киев, 01 май 2023 г. – Задавам си въпроса: как се промени отношението към московците след 24 февруари 2022 г., когато ни нападнаха? – пише Виктор Андрусив – съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.

И така:

Да си орка преди войната означава да крещиш да превземеш Киев за три дни, Ламанша – след две седмици и да заплашваш Берлин “можем да го направим отново”. Днес трябва да се радваш на напредъка от 150 метра в Бахмут.

Да бъдеш орка преди войната означава да накараш целия свят да се страхува от теб. Днес е с ужас да се събуждаш и с облекчение да прочетеш, че въоръжените сили на Украйна все още не са предприели контранастъпление.

Да си орка преди войната означава всяка година да празнуваш патетично 9 май със заплаха към целия свят. Днес това означава отмяна на парадите и очакване, отново с ужас, украинските дронове да не ударят Москва.

Да бъдеш орка преди войната означава да заплашваш да удариш Полша за разполагането на системата за противовъздушна отбрана “Patriot”. Днес позорно те изхвърлят от руско училище във Варшава.

Да си орка преди войната е да се мотаеш по скъпи европейски ресторанти и да пееш “Комбат, Комбат” на банда “Любе”. Днес плачеш за замразени активи и невъзможност да отидеш в Европа.

Да бъдеш орка преди войната означава да искаш да те третират като САЩ. Днес да молиш Иран или Северна Корея за боеприпаси.

Да си орка преди войната е да викаш “не смешите мои Искандери”. Днес е необходим повече от месец, за да се натрупат ракети и от 18 три да улучат.

Да си орка преди войната означава да рекламираш своите танкове “Армата” и “дядовци-юнаци”. Днес това означава изваждане на Т-55 от дълбока консервация и доставянето му на фронта и даване на звездата на “Герой” на изнасилвачи и педофили.

Да си орка преди война означава да имаш сила и влияние. Днес е да бъдеш опозорен и насран пред целия свят.

И така, “такую страну просрали!”

Нашата справка:

От началото на пълномащабната война на Московия против Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., руските нашественици са именувани “орки”. По този начин окупатори в Украйна са наричани пренебрежително не само от цивилни, но и от високопоставени политици.

В литературата орките са името, дадено на армия от митични същества, които са били отшелници с нисък интелект, диви и неорганизирани.

Според английския писател Джон Толкин, орките са тъмни създания, въплъщаващи злото. Този варварски народ се подчинявал на Тъмния владетел и формирал основата на неговата войска. Армията на орките побеждавала не със сила и интелект, а с численост. Орките имали изключително нисък IQ и нямали навик да живеят в комфорт.