Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ТРЕНИРАТ ДА ФОРСИРАТ ДНЕПЪР, ИЗПОЛЗВАТ… КАЯЦИ

Киев, 29 април 2023.- Въоръжените сили на Украйна продължават да се подготвят към настъпление и освобождаване на територията на страната си от руснаците, пише в. Bild.

За целта украинците се тренират да форсират Днепър – една от най-големите реки в Европа. Те се канят да използват бойни лодки – каяк, като един от треньорите е немски инструктор. В момента той работи с 40 бойци от специални части, отбелязва изданието.

Тренировките се провеждат някъде из Източна Украйна. Бойците с пълен комплект оборудване и оръжие се качват в каяк и поемат към другия бряг. И така по няколко пъти на ден. Засича се време. От бързината, с която бойците преодоляват водното препятствие, ще зависи много, включително и техният живот.

Тези лодки са по-добри от моторниците, казват войниците, защото са по-незабелязани, по-тихи, тъй като нямат двигател, и едва се извисяват над водната повърхност, направо се сливат с нея. Те са изработени от високотехнологични материали, лесно се разглобяват и са удобни за транспортиране. Покритието на каяците е специално, инфрачервеното излъчване от тях е намалено до минимум и по тъмна доба не могат да се видят дори с уреди за нощно виждане.

Групите, тръгнали към противоположния бряг, се подсигуряват и се прикриват от опитните снайперисти, разположили се по места с добра видимост отстреща, подчертава Bild.

Разбира се, изданието не знае, на кой участък в предстоящо настъпление ще се използват тези каяци със спецназ. Но едно е ясно – на украинската армия ще се наложи да форсира Днепър.(УВести)