Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОКУРОРИТЕ №1 НА УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ СЕ ДОГОВОРИХА ДА СИ СЪТРУДНИЧАТ

София, 28 април 2023.- Днес Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин и неговият български колега Иван Гешев се споразумяха да си сътрудничат при разследването на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, съобщават от ведомствето на  г-н Гешев и пан Костин.

Това стана по време на посещение на Главния прокурор на България в Киев.

Разследванията ще засягат евентуални престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления, свързани с агресия и геноцид. Страните се договориха да се създадат съвместни екипи за разследване.

Андрий Костин сподели, че от началото на войната са регистрирани над 80 хил. случая на военни престъпления, агресия и геноцид против украинския народ, като над 10 хил. са срещу цивилни, жени и деца. Украинската прокуратура обвинява 152 лица, 32-ма вече са осъдени.

Иван Гешев посети Буча

Костин и Гешев подписаха и меморандум за разбирателство и сътрудничество между държавните обвинения на България и Украйна.

“Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия”, каза Гешев.

Андрий Костин от своя страна благодари на българската прокуратура за защитата на семействата на украински прокурори, които в първите дни на войната са избягали от Украйна в България.

Според съобщението на прокуратурата, Гешев е говорил и за дейността на българското обвинение по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Главният прокурор смята, че “взривоопасната среда” в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние.

През последното десетилетие беше съобщено за редица мистериозни взривове, свързани с българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на боеприпаси на Украйна. Бавните и непрозрачни разследвания на тези инциденти засилиха съмненията, че българската прокуратура не е склонна да разследва напълно ефективно предполагаемото руско участие в тях, съобщава сайтът “Свободна Европа”.

Днес, в деня, когато Костин и Гешев подписаха меморандум за сътрудничество, украинската столица е била атакувана от руски крилати ракети, които всички са били свалени.(УВести)