Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ И ДРУГАРЯТ СИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНА

Киев, 27 април 2023.- “По въпроса на украинската криза Китай стои на страната на мира, и неговата основна позиция е да подпомага мирни преговори”.

Си Дзинпин

Това, според агенцията Синхуа, лидерът на Китай Си Дзинпин е казал на украинския президент Володимир Зеленский.

Телефонният разговор между тях се състоя вчера и продължи над един час. Това е първият контакт между двамата откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от една година.

Китайската агенция също така пише, като се позовава на официалния Пекин: “Не Китай създаде украинската криза и той не е страна по тази криза. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна велика държава, Китай няма да съди с кръстени ръце, няма два подлива масло в огъня и, още овече, няма да използва ситуацията за свои цели”. Твърди се, че другарят Си за пореден път заяви, че “взаимното уважение на суверенитета и териториалната цялост е политическа основа за всякакви двустранни отношения, а по ядрения въпрос всички отговорни страни “трябва да запазят спокойствие и да бъдат въздържани”. Си увери Зеленский, че Китай ще продължи да оказва на Украйна хуманитарна помощ. Според него, “украинската криза” оказва влияние върху международния ландшафт.

Володимир Зеленский

На страницата си в “Туитър” Володимир Зеленский лаконично съобщи: “Проведох дълъг и съдържателен разговор с лидера на Китай Си Дзинпин. Вярвам, че разговорът, а също и назначаването на посланик на Украйна в Китай ще дадат мощен тласък в развитието на нашите двустранни отношения”.

Според инсайдърската информация, Зеленский е предупредил лидера на Китай, който уж уважава териториалната цялост на родината ни, че ще връща Крим. Реакцията на другаря Си е неизвестна.

С указ Зеленский назначи Павло Рябикин (до март – министър на стратегическите индустрии) за посланик в Китай. Предишният амбасадор – Сергий Камишев, е почина през 2021 г., след което Украйна така и не прати свой човек в Пекин.

Китай пък назначи свой специален представител за страните от Евразия – Ли Хуей, който е бивш посланик в Москва. Очаква се той да координира диалога между Украйна и Китай, а да “помирява” Киев и Москва.

Украйна и Китай имат своя мирен план, но те съществено се различават. Най-важното в тях е, че Зеленский настоява преговори да се водят след като Русия напусне цялата украинска територия, а при другаря Си позицията е друга – спиране на огъня (замразяване на войната) и започване на преговори, а после ще се види.(УВести)