Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАРАДИ “ОСОБЕНАТА” СИ ПОЗИЦИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПО УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС, УНГАРИЯ НЯМА ДА ПОЛУЧИ 20 МЛРД.

Киев, 25 април 2023.- Вчера Дора Дуро – заместник-председател на унгарския парламент, заяви, че, за да влезе в НАТО, Украйна трябва да получи разрешение на Москва.

Дора Дуро

А днес лидери на политически групи, представляващи над 70% от депутатите на Европейския парламент, призоваха Европейската комисия да отхвърли искането на Унгария за повече средства за възстановяване, съобщава euractiv.bg. Премиерът Виктор Орбан се е надявал да получи достъп до 20 млрд. евро от фонда за възстановяване след пандемията (в него има 750 млрд. евро).

В съвместно писмо на всички политически групи, с изключение на Европейските консерватори и реформистите, евродепутатите призоваха изпълнителната власт на ЕС да блокира средствата за Будапеща.

“Според нас, е невъзможно да се даде положителна оценка на първото искане за плащане съгласно Плана за възстановяване и устойчивост”, завършва писмото, подписано от десноцентристката Европейска народна партия, групата на социалистите и демократите, либералите от “Обнови Европа”, Зелените и Левицата.

Да припомним, че заради спора с Брюксел унгарските депутати забавиха гласуването за одобряване на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и финансовата помощ за Украйна.

Виктор Орбан и неговата партия
“Фидес” се превръщат в голям

проблем на ЕС, НАТО и Европа

В писмото си евродепутатите също така посочват поредица от наскоро приети национални закони в Унгария, които, според тях, ще допринесат за “влошаване на върховенството на закона, основните права и демокрацията”. А проектозаконът за образованието, ако бъде приет, е способен “драстично да ограничи основните права на учителите, тяхната свобода на изразяване, което изключително силно ще намали професионалната им автономия и драстично ще ограничи трудовите им права, включително правото им на стачка”.

Евродепутатите посочиха и проектозакон, приет от унгарските депутати, но блокиран от президента Каталин Новак, който би позволил на гражданите да съобщават анонимно за дейности, които противоречат на “унгарския начин на живот”, включително дейности, нарушаващи “конституционно признатата роля на брака и семейството”.(УВести)

Нашият коментар:

Унгария, като се позовава на “репресии” против унгарското малцинство в Украйна (100 хил. души), постоянно блокира контакти на Киев с ЕС и НАТО, противопоставяне на помощта на ЕС и НАТО за Украйна, включително военната. Будапеща иска Украйна да промени закона за образованието и да позволи украинските унгарчета да учат всички предмети от 1 до 11 клас, забележете, само на унгарски език, а украински да има като чужда дисциплина. Възниква въпрос, за кого Украйна да подготвя тези кадри, ако те не знаят украински и, съответно, не могат нито да кандидатстват за вуз в Украйна, нито да работят в Украйна, нито да се интегрират в украинското общество? Да, отговорът е правилен: за Унгария.

Все едно в България ДПС да поиска в Родопите във всички училища всички предмети от 1 до 12 клас да се изучават само на турски език, а български да има един-два пъти седмично. Ердоган ще ръкоплясно!

Подобни, на унгарските, претенции няма нито едно друго малцинство в Украйна. Според горния закон, от 1 до 4 глас всички предмети се преподават на майчин език, но има и украински, а от 5 клас до завършването – само на украински, но има, естествено, и предмет майчин език и литература. Венецианската комисия няма забележки към този закон.