Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ОЧАКВАНЕ НА НАСТЪПЛЕНИЕТО. КАК ВСУ СЕ ГОТВЯТ ДА ДЕОКУПИРАТ УКРАЙНА

Киев, 24 април 2023.- Днес “Українська правда” публикува статия “Чекаючи на контрнаступ. Як ЗСУ готуються до деокупації територій”, чиито автори са Евген Будерацкий, Олга Кириленко, Роман Романюк и Роман Кравец.

Към материала прояви интерес българското електронно издание “Епицентър“.

Хората на “Українська правда” са разговаряли с няколко десетки източници в украинските правителствени и военни структури и събрали наличната информация за това, как протича подготовката за контранастъплението и как върху нея се отразяват доставките на западно оръжие и изтичането на американски секретни данни.

Кога може да започне атаката?

На закритите брифинги за дипломатите от Г-7, които се проведоха от представители на военно-политическото ръководство на Украйна в началото на февруари 2023 г., април-май беше определен за отправна точка за началото на настъпателната операция, съобщиха събеседници в дипломатическите среди, присъствали на срещите.

Някои западни и украински военни експерти смятат, че един от главните удари на ЗСУ ще бъде към Мариуол с цел прекъсване на супохътния коридор Донбас – Крим

Но сега тези времеви рамки вече са изместени на май-юни. Причината за това е забавянето на доставките на западни оръжия за Киев, както и прекалено влажното време с наводнения, което усложнява военната логистика и движението на тежка техника.

Изтичането на информация от Пентагона, което изглежда частично надеждно, няма да доведе до прекъсване на офанзивата, казва високопоставен украински служител по сигурността. “Нито дума не беше казана за истинските ни планове”, каза той пред репортери неофициално.

Представители на украинското военно ръководство смятат, че изтичането на секретни документи е много по-изгодно не за Москва, а за Вашингтон, който показва, че разполага с широк набор от военни данни и намеква на двете страни, че все още не могат да спечелят войната на бойното поле, тъй като никоя от тях не разполага със стратегическо предимство.

Как Украйна се готви за настъпление

Според украинското издание, в началото на април в кабинета на Володимир Зеленский е проведено непублично съвещание, на което са назначени координатори по окомплектоването на новите военни бригади, сформирани за контранастъплението. На срещата били поканени само най-доверените служители: заместник-ръководители на кабинета на президента на Украйна, ръководители на правоприлагащи агенции, топ-мениджъри от държавния банков и енергиен сектор, няколко министри и депутати, доказали своята ефективност по време на войната.

Володимир Зеленский – президент на Украйна от 2019 г.

“Всъщност, това е хубава идея на Зеленский. Това са неговите хора и наистина могат бързо да помогнат на военните. Освен това президентът получава друг канал за комуникация директно с тези бригади, така че никой военен или чиновник няма да може да докладва, че всичко е наред, когато всъщност той има реални проблеми“, обяснил пред журналисти източник от екипа на президента. “Много служители и мениджъри знаят точно как правилно и бързо да настроят веригите за доставки на това, от което екипите се нуждаят тук и сега”.

Украинските войници преминават или вече са преминали няколкомесечна подготовка в Украйна и страните от НАТО – САЩ, Великобритания, Полша, Германия, Испания

Според “Українська правда”, Украйна подготвя най-малко 16 бригади за Въоръжените сили и Националната гвардия за настъпателната операция. Това са 40-50 хил. войници..

Командирът на един от батальоните – на “Ураган”, Константин Вахромеев е казал пред репортери, че неговата част се състои само от 20% новобранци. Останалите са действащи военнослужещи и гвардейци, преминали от небоеви части. Неговият батальон се състои от 700 души, от които 400 са щурмова пехота, останалите 300 са артилеристи и поддържащи части. Всички военнослужещи преминават 45-дневно обучение. Военни лекари, сапьори и сержанти се обучават в чужбина – в Полша, Великобритания и Германия.

(На видеото великобританците козируват при заминаване на нашите след обучение на техните полигони).

“Ние се фокусираме върху щурмоваците. В края на краищата нашата задача ще бъде да влезем и да нокаутираме врага, тогава Въоръжените сили на Украйна трябва да влязат след нас и да се закрепят. От оборудването имаме бронетранспортьори и минохвъргачки“, каза Вахромеев. Той оцени готовността на своето подразделение на 75%. По думите му, предстои още месец учения. Някои от бойците, обаче, вече се бият. “Ураган”, например, държи участък от фронта в района на Луганск.

Що се отнася до новите бригади на въоръжените сили на Украйна, те се формират от нулата и без много реклама. Изтичането на информация от Пентагона гласи, че украинските въоръжени сили създават 12 бойни бригади, а девет от тях са обучени и снабдени от САЩ и НАТО.

“Би било по-добре да изтеглим истинските бойни единици, да ги окомплектоваме с недостигащия персонал, да им дадем ново оборудване, да координираме и така да направим истински ударен юмрук от тях. Той може да се използва ефективно във всяка посока. А сега какво правим? Изпращаме нови части за атака. Някои от тях със сигурност ще избягат, ще хвърлят оръжието, това са хора, повечето от които са вербувани от улицата“, казал един от опитните и авторитетни командири на батальони на Въоръжените сили на Украйна, пожелал анонимност.

Какви оръжия са необходими на Киев за настъпление

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний каза в интервю за “The Economist” още през декември м.г., че Украйна се нуждае от 300 танка, 600-700 бойни машини на пехотата и 500 гаубици за контранастъпление. Скоро западните съюзници обявиха доставката на танкове и системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Въпросът с доставките на самолети остава открит.

Генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на ВСУ

Събеседник на “Українська правда” във въоръжените сили на Украйна, който има пряко отношение към доставките на оръжие, посочил като основен проблем качеството на доставеното оръжие. “Декларирано от политиците и действително готово са две различни неща. Тяхното оборудване често се е съхранявало някъде на открито и това, което изглежда добро на хартия, е много по-сложно в действителност. Оттук и слабата скорост на доставка“, казал той.

Ето от какво оръжие се нуждае Киев преди всичко:

Системи HIMARS със снаряди GLSDB с обсег до 150 километра;

Антирадарни ракети HARM;

Ракети Patriot, NASAMS, IRIS-T за системи за противовъздушна отбрана;

Бомби JDAM с комплекти за прицелване;

Танкове Abrams, Challenger, Leopard;

Бронирани превозни средства Humvee;

Гаубици М777 калибър 155 милиметра;

500 хиляди снаряда.

Един дивизион “Patriot” вече е в Украйна и застъпи на бойно дежурство

Повечето източници на “Українська правда” са съгласни, че е контранастъпление трябва да се започне въз основа на готовността на Въоръжените сили на Украйна, а не по политическа целесъобразност. “Ходът на една война винаги се влияе от куп фактори, вариращи от политически и дипломатически, до правилно конфигурирани вериги за доставки и мотивация на персонала. Ако всички тези фактори се развият правилно, тогава всичко зависи от въоръжените сили на Украйна“, казал един от събеседниците в Генералния щаб на ЗСУ.

Оригиналът на статията може да прочетете ТУК