Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕЧЕ СМЕ НА ЛЕВИЯ БРЯГ НА ДНЕПЪР, КАЗВАТ ОТ ISW, НО ОФИЦИАЛЕН КИЕВ МОЛИ ЗА ТИШИНА

Киев, 24 април 2023.- В района на Херсон украинската армия се прехвърли от десния към левия бряг на река Днепър, който по-рано беше контролиран от руските окупатори, съобщават от Американският институт за изследване на войната (ISW).

Твърди се, че Въоръжените сили на Украйна са заели позиции северно от село Олешки (7 км югозападно от Херсон) на магистрала Е97 и настъпват западно от село Дачи (10 км южно от град Херсон).

За числеността на украинската групировка, както и задачите й също не се съобщава и не е ясно дали нашето командване възнамерява да задържи тези позиции.

Най-вероятно, става дума са нашия спецназ – Сили за специални операции (ССО), които не за първи път работят в този район, но като че ли за първи път са превзели руски позиции. И да се говори за плацдарм е прекалено, местността е блатиста, известна на херсонците като “Дачи” (“Вили”), и не позволява оттук да тръгне планираното настъпление.

Антоновски мост в мирно време

Но е очевидно, че руската армия вече не контролира островите на реките Конка и Чайка на река Днепър, които са на по-малко от 0,5 км северно от позициите на украинските части близо до Антоновския мост, който свързва Херсон с левия бряг и е разрушен о руснаците още през ноември м.г., когато украинската армия освободи този град – единствен областен център, който московците са успели да превземат през тази война.

ISW отбелязва, като се позовава на някои руски блогъри, че украинските сили вече от няколко седмици удържат позиции на източния бряг на Днепър в района на Херсон. Твърди се, че нашите военни са успели да създадат стабилни линии за снабдяване на тези позиции и редовно извършват бойни полети в района. С други думи, намекват, че Русия не контролира тази територия.

Руската армия се изтегли от Херсон и от западния бряг на река Днепър през ноември м.г. по време на есенната украинската офанзива.

Същевременно, ръководителката на пресцентъра на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк заяви, коментирайки анализа на ISW, че трябва да се запасим с търпение и да спазваме информационната тишина.

Днес е 425-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: 187080 (+660 за един ден), самолети – 308, хеликоптери – 294, танкове – 3683, БМП – 7139, артилерийски системи – 2849, средства за ПВО – 289, ракетни системи за залпов огън – 539, автомобили – 5753, дронове – 2413.(УВести)