Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТОЗИ “РАМЩАЙН” БЕШЕ ПОСВЕТЕН НА УКРАИНСКАТА ПВО, “PATRIOT” ВЕЧЕ СА В УКРАЙНА

Киев, 22 април 2023.- Засилването на възможностите на ПВО на Украйна беше основната тема на състоялата се вчера в германската военна база Рамщайн 11-та среща на представители на над 50 страни от антипутинската коалиция.

Вероятно, това е последната среща в този формат преди очакваното украинско контранастъпление. Затова на нея стана дума най-вече, как да бъдат прикрити нашите войски от въздух.

Генерал Лойд Остин (отляво) и генерал Марк Мили

Генерал Марк Мили – началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, каза сред срещата, че укрепването на системата на ПВО на Украйна е “критичната военна задача в момента”. По думите му, целта е да се гарантира, че тя е стабилна.

Генерал Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ, също сподели, че съюзниците на Киев във формата “Рамщайн” са убедени, че Украйна спешно се нуждае от наземна способност за противовъздушна отбрана. При положение, че украинските ВВС скоро няма да получат нито F-16, нито друг западен самолет четвърто поколение, а ще се задоволят с МиГ-29 – изтребител от 80-те на миналия век, макар някои от машините и да са леко модернизирани.

През миналата седмица Киев показа позиция с противоракетните комплекси американско производство “Patriot”. “Те вече са тук”, лаконично каза командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук.

Поредният “Рамщайн” предизвика безпокойство на Кремъл, целта на който, ако се върнем една година назад, е била именно “демилитаризиране” на Украйна, но ефектът от руското нахлуване се получи точно обратен. И сега Москва “остро предупреждава за неконтролируема надпревара във въоръжаването”.

Марк Мили похвали украинската армия, като каза, че тя  продължава да се представя много добре, докато Русия изразходва “значителна сила срещу много малка печалба” в интензивни боеве както в самия град Бахмут, така и около него. Руснаците също са засилили безразборния обстрел в Авдиивка – предградие на Донецк, и други градове в района, подчерта той.

“Русия продължава да плаща висока цена за започнатата от нея война, – каза Мили. – За разлика от украинските сили, които са много мотивирани да се бият за родината си, да се борят за свободата си, демокрацията и начина си на живот”. Според генерала, на руснаците им липсва лидерство, липсва им воля, моралът им е слаб и дисциплината ерозира”.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников отбеляза, че, освен “оръжейни въпроси”, по време на този “Рамщайн” се състоя и предварително обсъждане на бъдещия Нюрнберг-2. “Престъпниците трябва да бъдат привлечени към наказателна отговорност!” каза той.(УВести)