Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ОЛИО СА ПРОТИВ ЗАБРАНА НА ВНОСА НА УКРАИНСКИ СЛЪНЧОГЛЕД

София, 21 април 2023.- Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България.

Това четем в становище на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, разпространено от Българската стопанска камара.

Председателят на Сдружението Яни Янев смята, че “без национална позиция по отношение на всички засегнати сектори от икономиката може да се постигнат нежелани и силно негативни последствия за нашия сектор”.

От организацията допълват, че преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и икономическите последствия ще са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал и др.

“При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция”, добави Янев.

Според него, ситуацията ще доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление, покачване на цените за крайните потребители и нов ръст на инфлацията.

По думите му, забраната ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби традиционни експортни пазари там.

Затова “смятаме, че въведените ограничения са недопустими”, настояват от организацията. И предлагат в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти.

Сдружението е готово за незабавно участие в работна група с представители на държавната администрация за изработване на правила.

В бранша оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия с над 10 хил. души персонал и приходи за 2022 г. от над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони левове в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС, посочват още от Сдружението. Оттам подчертават, че вътрешният пазар е способен да поема само 1/3 от произведеното в страната олио, т.е., отрасълът е много ориентиран към износа.

На 19 април т.г. служебният кабинет реши България временно да забрани вноса на зърно, пшеница, слънчоглед, мляко, месо и други храни с произход Украйна, след като подобни решения по-рано са взели Полша, Унгария и Словакия. Забраната ще важи до 30 юни т.г.. Разрешен остава само транзитът на стоки от Украйна, предназначени за трети държави, през територията на България.(УВести)

Нашата справка:

Българската забрана се разпространява върху вноса на следните украински стоки:

– зърно, бобови култури и продукти на тяхната преработка – пшеница, пшеничено брашно, царевица, ечемик, сорго, елда, соя, нишесте, инулин, овесени ядки;

– маслодайни култури – слънчогледово семе и слънчогледово олио, ленено семе, рапица;

– месо – пилешко, свинско, овче и козе;

–  мед и други продукти от пчеловъдството;

– мляко – сурово и сухо, а така също млечен концентрат;

– яйца;

– вино, винен оцет, етилов спирт.

БЪЛГАРИЯ ВЪВЕДЕ ЗАБРАНА НА ВНОСА НА ЗЪРНО, МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ И МЕСО ОТ УКРАЙНА

У БОЛГАРІЇ УЖЕ ТРЕТІЙ ТИЖДЕНЬ НЕ ОБРОБЛЯЮТЬ НАШІ ФУРИ ІЗ СОНЯШНИКОМ, ВОДІЇ БІДУЮТЬ