Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: ПРЕЗ ЮЛИ ВЪВ ВИЛНЮС ЩЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ПОКАНА НА УКРАЙНА В НАТО

Киев, 20 април 2023.- На срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли във Вилнюс, ще говорим за членство на Украйна в алианса.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който днес пристигна в Киев.

“Мястото на Украйна е в алианса и с общи усилия на съюзниците тази цел ще бъде постигната, – добави той. – А днес сме обсъдили дълготрайна инициатива, която ще помогне на Украйна да премине към стандартите на алианса и да осигури пълна оперативна съвместимост на украинската армия със силите на блока”.

Според Столтенберг, НАТО трайно е отдадено на Украйна, алиансът плътно стоим зад нея днес, ще стои утре и ще стои толкова, колкото ще потрябва.

Това е първата му визита в Украйна от началото на руското нахлуване преди повече от една година. Визитата идва на фона подготвяното от украинската армия настъпление.

Генералният секретар на НАТО в Буча

Посещението на Столтенберг не беше обявено предварително. В това няма нищо странно. Към тази практика се придържат и други държавни лидери и ръководители на международни организации, като не обявяват предварително визитата си в Украйна от съображения за сигурност.

В Киев генералният секретар на НАТО посети мемориала в чест на убитите в боевете украински войници и разгледа повредена руска бойна техника, изложена на “Хрещатик” в Киев. След това Столтенберг замина за Буча – предградие на столицата, и огледа града и разрушения след месечната руска окупация. Той положи цветя до временния мемориал на убити мирни бучанци.

Мандатът на Йенс Столтенберг като генерален секретар на алианса приключа тази година. За наследника му някои експерти сочат Урсула фон дер Лайен.(УВести)