Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ ВЪВЕДЕ ЗАБРАНА НА ВНОСА НА ЗЪРНО, МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ И МЕСО ОТ УКРАЙНА

След отказ от по-евтина украинска продукция ще има ли в България скок на цените на храните от първа необходимост

София, 19 април 2023.- Днес България забрани вноса на зърно, млечни продукти, месо, мед и други храни, произведени в Украйна. Такова решение гласува Министерският съвет, след като подобни постановления по-рано взеха Полша, Унгария и Словакия. Чехия и Румъния засега се отказват да се присъединят към тях.

Преди една година Брюксел реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, нападната от Русия и за чиято икономика износът на селскостопанска продукция е много важно перо. Но през последните месеци българските земеделски производители проведоха редица протестни акции против улеснения внос, с мотив, че той подбива местния пазар.

Явор Гечев – министър на
земеделието

И днес министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на икономиката Никола Стоянов дадоха брифинг и съобщиха за временна забрана на вноса от Украйна на почти 20 хранителни продукта – пшеница, пшенично брашно, слънчоглед, мед, сурово и сухо мляко, яйца, птиче месо, свинско месо, овче и козе месо, вино, етилов алкохол и др.

Забраната влиза в сила на 24 април и ще важи до 30 юни т.г. Разрешен е, обаче, транзитът през България на стоки от Украйна, предназначени за трети държави.

Очаква се Европейската комисия да предложи на петте страни общи единни мерки, които да важат до 30 юни т.г.. Вероятно това предложение предвижда временната забрана да обхване значително по-ограничен брой стоки спрямо българското решение – само пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

В сряда говорител на Европейската комисия каза също така, че ЕС подготвя допълнителна помощ в размер от 100 млн. евро в подкрепа на фермерите в страните, граничещи с Украйна, които са засегнати от увеличения внос, съобщи “Свободна Европа“.

Преди началото на войната (24 февруари 2022 г.) Украйна разполагаше с 20 млн. т зърно за износ. Черноморският път беше блокиран от руснаците. Затова през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос на няколко стоки от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа й до пазари извън ЕС. Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през страните – членки на съюза, към традиционни за Киев пазари – Северна Африка, Близкия Изток, Латинска Америка, но впоследствие се оказа, че някои местни търговци изкупуват украинската стока и я предлагат и вътрешните пазари на страните – членки, което е подбивало местните цени. Сега въпросът е, след като елиминираха по-евтината продукция от Украйна, ще има ли в България скок на цените на храните от първа необходимост – хляб, олио и др., щом българските зърно и слънчоглед са по-скъпи?

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света. Блокирането на износа им поради руското нахлуване предизвика продоволствена криза в някои региони на света и повишени цени.(УВести)

Още по темата:

У БОЛГАРІЇ УЖЕ ТРЕТІЙ ТИЖДЕНЬ НЕ ОБРОБЛЯЮТЬ НАШІ ФУРИ ІЗ СОНЯШНИКОМ, ВОДІЇ БІДУЮТЬ

ИЗНОСЪТ НА ЗЪРНОТО ДОНЕСЕ НА УКРАЙНА $12,4 МЛРД.